Delnice ostajajo zanimiv naložbeni razred

Kljub rastočim cenam in pojavljanju novih virusnih različic delniški trgi oziroma delnice še vedno ostajajo zelo zanimiv naložbeni razred za prihodnje leto, saj se dobički velikih podjetij še naprej krepijo. V ZDA so investicije podjetij že zdaj na ravni pred pandemijo, hkrati pa ameriška ekonomija zaznava najvišjo rast plač in povpraševanja po delovni sili v zadnjih nekaj desetletjih. V ZDA bodo začeli izvajati ogromne javne investicije v infrastrukturo, ki se bodo prelile dobaviteljem opreme in izvajalcem storitev. Ob višji inflaciji, od katere bodo obrestne mere nižje, lahko za prihodnje leto pričakujemo nadaljevanje obdobja negativnih realnih obrestnih mer. To bo še naprej povzročalo krepke pozitivne cenovne učinke na delniških trgih.

Na domačem trgu sta letos bili najdonosnejši delnici NLB in Petrola. Predvsem zaradi njujinih nedavnih pomembnih širitev v regiji. Domači delniški trg kljub letošnji visoki rasti ostaja izjemno zanimiv za prihodnje leto.

ECB je v začetku meseca v svoji makroekonomski zvišala napovedi za inflacijo: za letos z 2,2 na 2,6 odstotka, za prihodnje leto pa z 1,7 na 3,1 odstotka. Vzrok trenutnih inflacijskih pritiskov pretežno leži v nižji ponudbi in nižjih zalogah, manj pa aktualno višanje cen povzroča povišana potrošnja oziroma povišano povpraševanje. Bolj »lepljivo« inflacijo lahko pričakujemo, ko se bodo podražitve prelevile v višje plače, seveda če bi se te prevedle v višjo potrošnjo. Šele takrat lahko pričakujemo resnejše zategovanje monetarnih politik. Skratka, delnice bodo tudi v 2022 ostale zanimiv naložbeni razred.

mag. Lojze Kozole
ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana