Decembra se obetajo številni dogodki v čast Kajuhu

Občina Šoštanj s ponosom neguje spomin na velikega rojaka Karla Destovnika – Kajuha. Poseben poudarek v jubilejnem letu namenjajo aktivnemu vključevanju mladih. »Narodni heroj in pesnik si to zasluži, zato bodo decembra v Šoštanju potekali številni dogodki,« pove direktor Zavoda za kulturo Šoštanj in vodja organizacijskega odbora Kajetan Čop.

»Občini Šoštanj in Zavodu za kulturo izvedba dogodkov veliko pomeni, tudi to, da je vlada na pobudo ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Nacionalna obeležitev Kajuhovega leta, ki bo poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev, bo sovpadala z 79. obletnico pesnikove smrti. Čeprav malo pozno, smo veseli, da bo Kajuhovo leto tudi na nacionalni ravni prepoznano in predstavljeno vsem Slovencem. Na kulturen način želimo izpostaviti, tako lokalno kot celotni Sloveniji, tudi temeljne človeške vrednote,« pove Čop in povabi na prireditve, ki se bodo zvrstile v decembru.

Kajuhov festival bo potekal med 7. in 13. decembrom. Začelo se bo z nastopom kantavtorice Ditke, nastopom skupine MI2, MEPZ Svoboda Šoštanj in predstavitvijo zgoščenke, na kateri so lokalni ustvarjalci uglasbili Kajuhove pesmi v različnih glasbenih zvrsteh. Pripravljajo tudi razstavo in predpremiero filma o Kajuhu, ki so ga posneli na Televiziji Slovenija. Centralna prireditev bo 13. decembra potekala v Šoštanju. Prihodnje leto pa bo zaokrožilo številne prireditve in projekte, ki so se odvili že v letu 2022, ko praznujemo 100. obletnico pesnikovega rojstva. 21. februarja 2023 bo namreč svečana akademija v njegovo čast v Cankarjevem domu v Ljubljani.