Davčni zavezanci, ne pozabite na te pomembne datume

Finančna uprava RS opozarja, da se bliža rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu.

Zavezancem za dohodnino se davčna osnova lahko zmanjša za posebno olajšavo za vzdrževanje družinskih članov. Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Letos je to do 6. februarja, saj zakonski rok pade na nedeljo in se tako prestavi na ponedeljek.

»Fizično se torej lahko vlogo odda le do 6. februarja pri pristojnem uradu ali pošlje po pošti,« pojasni Darija Vidmar, direktorica Finančnega urada Velenje. »Ker pa smo v dobi digitalizacije in elektronskega poslovanja, je FURS že pred leti razvil sistem eDavki ter Mobilno aplikacijo eDavki, ki omogoča enostavnejše poslovanje s FURS-om za fizične osebe.

Oddaja vloge VDČ preko eDavkov je možna vse do 20. februarja. FURS tako že nekaj let zelo spodbuja elektronsko vlaganje vloge za vzdrževane družinske člane, saj bo s tem oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov. Tudi zavezanec popolnoma sam poskrbi za vnos podatkov, jih sproti tudi preveri in po oddaji vloge to lahko tudi ves čas vidi v svojem profilu eDavkov,« pojasni Vidmarjeva in opozori, da je zavezancem, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, na voljo predizpolnjen obrazec VDČ s podatki iz njihove lanske vloge, če so vlogo oddali elektronsko že lani. V tem primeru podatke le pregledajo, potrdijo njihovo pravilnost ali jih popravijo in vlogo oddajo za leto 2022.

Oddaja vloge osebno na finančnem uradu v Velenju

Kaj pa oddaja vloge osebno na uradu v Velenju? »Pri oddaji vloge osebno na uradu mora zavezanec najprej vlogo fizično izpolniti, jo prinesti na pristojni urad, počakati na oddajo vloge, nato mora uslužbenec FURS to vlogo še vnesti v sistem. To seveda predstavlja dodatno delo, tudi možnost napak pri vnosu se poveča, zato resnično spodbujamo, da si zavezanci naložijo mobilno aplikacijo na telefon ali pa uporabijo za vnos eDavke na računalniku.«

Vsa navodila za namestitev aplikacije eDavki najdete na spletni strani FURS, če imate kakšno vprašanje, pa jih lahko pokličete v kontaktni center za informiranje fizičnih oseb na telefonsko številko 08 200 1001, kjer dobite tudi odgovor na kakršnokoli vprašanje glede olajšave za vzdrževane družinske člane.

Za popolnoma elektronsko poslovanje s FURS-om predlagajo tudi, naj zavezanci v profil vnesejo podatke o elektronskem naslovu. S tem si bodo zagotovili tudi to, da bodo informativni izračun dohodnine prejeli direktno v eDavke, obvestilo o prejetem dokumentu pa bodo prejeli na elektronski naslov. »S tem si prihranijo čas, ko bi sicer morali oditi na pošto in prevzeti poštno pošiljko. Kar je spet korak k temu, da si prihranimo stroške poti in čas, ki pa je danes za vse nas izjemno pomemben,« še dodaja direktorica Darija Vidmar.

S pomočjo programa, ki je objavljen na spletni strani FURS-a, si lahko zavezanec tudi sam testno izračuna dohodnino. Prav tako lahko izračuna dohodnino za partnerja, pri tem si lahko že predhodno izdelata izračun, ki bo najugodnejši ob uveljavljanju vzdrževanih družinskih članov. Izračun si lahko naredimo, ko prejmemo od delodajalca povzetek letnih dohodkov. Le-te podatke enostavno vnesemo v sistem, vpišemo še podatke za vzdrževane družinske člane, ustrezno obdobje vzdrževanja, izberemo pravilno šifro za vzdrževanega člana in sistem nam bo izračunal, ali bomo dobili vrnjeno dohodnino ali pa bomo le-to plačali. S tem smo lahko pripravljeni na to, kaj nas čaka ob prejemu odločbe za dohodnino konec maja.