Darilo Kajuhu za 100 let

Občina Šoštanj v središču mesta prenavlja Kajuhov park. »Namen je posodobitev parka, ki nosi Kajuhovo ime, in prav gotovo je letos, v letu, ko mineva 100 let od pesnikovega rojstva, primeren čas za ta projekt,« je povedal župan Darko Menih. Prenovo parka je kreirala krajinska arhitektka iz Ljubljane, poteka po načrtih, končana pa naj bi bila do konca avgusta. Investicija je vredna okoli 450 tisoč evrov, izvajalec je podjetje RGP Velenje, nadzor pa opravlja Komunalno podjetje Velenje.

Vse bo novo in lepše

Prenova bo celovita, kar lahko že dalj časa opazujejo mimoidoči, saj je park pravo gradbišče. Ohranili bodo kakovostna drevesa, odstranili le dve drevesi ter grmovno vegetacijo, ki je prerasla prostorske danosti. »Odstranili bomo samo tisti dve drevesi, ki s svojimi koreninami nevarno segata na površino, očistili grmovje plevela in trnovja,« pojasnjuje župan vsem, ki govorijo o sekanju vseh dreves. Da želijo ohraniti drevesa, dokazuje tudi to, da so jih obdali z zaščitnim ovojem, da jih gradbeni delavci ne bi poškodovali.
Osrednjo potezo skozi park v smeri jedra Šoštanja bodo preoblikovali, na severni strani se bo zaključila s klopjo, ki bo s svojo obliko določala razgiban rob tlakovane površine in oblikovala več manjših ambientov. Površino pod drevesi bodo zasadili z zimzelenimi trajnicami za senčne lege, rob tlakovane površine na južni strani pa z gredami cvetočih trajnic. Seveda bodo v parku ohranili kip Karla Destovnika – Kajuha in spomenik osamosvojitvene vojne.
Ob Paki bodo vzpostavili novo pot, ki vodi od osrednje ploščadi proti Glasbeni šoli na vzhodu, v severnem delu parka pa se navezuje na postajališče za izposojo koles Bicy in obstoječi prehod za pešce. Pot bo proti Paki zavarovana z novo ograjo. Ob postajališču za izposojo koles Bicy bodo oblikovali manjšo ploščad s klopjo in drevesi ter postavili novo polnilnico za električne avtomobile.
»Staro parkirišče bomo ukinili, površino zatravili in uredili novega ob Kajuhovi cesti. Parkiranje bo bočno ob pločniku, število parkirnih mest pa bo enako. Tudi tukaj bodo gosto drevje razredčili. Sicer pa bo obnovljena vsa infrastruktura – toplovod, kanalizacija, vodovod in cestna razsvetljava. Ob vsem tem bomo poenotili tudi urbano opremo – koše za smeti, svetilke, ograje. Posodobljen z novo ograjo bo tudi most čez Pako v stari del Šoštanja,« našteva župan, ki je prepričan, da bo s temeljito prenovo Kajuhov park dobil lepo podobo.