Danes obeležujemo dan žena

Dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Še posebej je praznovanje opazno v bivših komunističnih in socialističnih državah.

Prvič dan žena praznovali v Trbovljah

Pobudo za praznovanje dneva žensk je leta 1910 dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je že leta 1889 začela bojevati za enakopravnost žensk. Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca. V Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca.
Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1907, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes Sankt Peterburg), iz katerih je nastala komunistična oktobrska revolucija.

Dan žena pri nas

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Po prvi svetovni vojni so se vse tri politične sile (liberalna, katoliška in socialdemokratska) zavzele za sprejem ženske volilne pravice. Leta 1921 Beograd odpravi splošno volilno pravico.

Ženske dokončno dobijo volilno pravico in s tem pričetek enakopravnosti leta 1945, ko je uzakonjena splošna volilna pravica.
Današnji dan je pomemben tudi zaradi pozornosti, ki jo namenjamo pomembnim vprašanjem o spolni enakosti, plačnih razmerij med spoloma, pravici do splava, nasilju in zlorabi žensk, diskriminaciji, ipd.

Tema dneva žena letošnjega leta pa je »DigitALL: Inovacije in tehnologija za enakost spolov«.

Spoštovane dame: ob prazniku iskreno čestitamo in želimo vse najlepše.

Uredništvo Naš čas&Radio Velenje