Danes mineva 70 let od prve organizirane krvodajalske akcije

Velenje, 9. marca – Zdravljenje s krvjo se je v Sloveniji pričelo že pred drugo svetovno vojno, bolj organizirano pa po njej, ko so 4. junija 1945 odvzeli in konzervirali prvih devetnajst steklenic krvi prostovoljnih krvodajalcev. Ta mejnik na področju transfuzijske stroke in krvodajalstva praznujemo kot dan krvodajalstva.

Ravno danes, 9. marca, pa mineva 70 let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva v Sloveniji. »Toliko let je namreč preteklo od prve organizirane terenske krvodajalske akcije pod okriljem Rdečega križa Slovenije, ki je bila med trboveljskimi rudarji v Zagorju 9. marca leta 1953. Ta izjemni dogodek je nedvomno prispeval, da se je neplačano krvodajalstvo pričelo razvijati in širiti povsod po državi. Na takratnih temeljih še danes nadaljujemo dolgo in uspešno tradicijo krvodajalstva pri nas. V tem času je bilo v Sloveniji več kot 6 milijonov odvzemov krvi, zbrali pa smo skoraj 3 milijone litrov krvi,« pripoveduje predsednik Območnega združenja Rdečega križa Velenje Jože Kožar, prepričan, da si ne znamo predstavljati, koliko krvodajalcev je v teh letih rešilo številna življenja ljudi.

Se pa prav gotovo v teh časih tudi krvodajalci soočajo s pomanjkanjem darovalcev krvi.  Tudi zato so 28. februarja in 1. marca organizirali dve predavanji o krvodajalstvu na Šolskem centru Velenje. »Predavatelju Rdečega križa je prisluhnilo več kot dvesto dijakov. Kar precej jih je obljubilo, da bodo darovali kri. Možnost imajo že danes in jutro, na krvodajalski akciji v Dijaškem domu Velenje,« pravi Kožar, ki pojasni, da se trudijo prostovoljce motivirati in obveščati na različne načine.