Danes je mednarodni dan kave

Mnogi pravijo, da se po kavi dan pozna. Kako je s tem pri vas? Prvič smo mednarodni dan kave praznovali 1. oktobra 2015 v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, organizirala pa ga je Mednarodna organizacija za kavo, tam je takrat potekal tudi globalni forum o kavi. V organizacijo je včlanjenih 77 držav, med njimi tudi Slovenija. Neformalni praznik pa ni namenjen samo slavljenju poživljajoče pijače, temveč opozarja tudi na trajnostno vzgojo kavovca in pravično trgovino v industriji kave.

Tudi letos se vam na 1. oktober, mednarodni dan kave, ponuja kar nekaj možnosti, kako proslaviti ta, za mnoge ljubitelje črne tekočine, veličasten dan.

Zibelka kave naj bi bila Etiopija

V kavi uživajo ljudje po vsem svetu že stoletja. Zgodovinarji verjamejo, da so jo odkrili v Etiopiji, na veliko pa so kavovec začeli gojiti in s kavo trgovati Arabci. Najprej so jo uporabljali pri verskih obredih, do 16. stoletja pa je postala priljubljena pijača v večini gospodinjstev na Srednjem Vzhodu, v Perziji in Afriki. Stoletje kasneje so jo začeli piti tudi v Evropi ter Severni in Južni Ameriki. Kljub priljubljenosti je imela ta temna pijača skozi zgodovino tudi kritike ali celo sovražnike. Turški sultan Murad IV. jo je tako sovražil, da je pitje kave razglasil za prekršek, ki se kaznuje s smrtjo. V Angliji pa je kralj Charles II. v bojazni, da bi nasprotniki ob skodelici kave skovali proti njemu zaroto, ukazal zapreti vse hiše, kjer so stregli kavo.

Kavovec, rastlina, ki rodi rdeče, češnjam podobne plodove, potrebuje za vzgojo posebne rastne pogoje, zato ga v Evropi ne moremo gojiti. Posledica tega je, da se članice Evropske unije uvrščajo med največje uvoznice in porabnice kave na svetu. Po podatkih Eurostata so največje pridelovalke kave Brazilija, Vietnam in Kolumbija. 

Koliko kave spijemo Slovenci?

Po zadnjih podatkih slovenskega Statističnega urada Slovenec vsako leto doma porabi 3kg kave. Za 1 kg kave smo v lanskem letu v povprečju odšteli 9,17 €. Za tak nakup je bilo v povprečju potrebno delati 71 minut. S povprečno mesečno neto plačo smo lahko kupili 139 kg kave letno.

V Sloveniji smo v letu 2020 imeli 366 slaščičarn in kavarn. Lani je bila povprečna cena skodelice espressa v omenjenih lokalih 1,33 €. V Slovenijo pa smo uvozili skoraj 22.000 ton kave, več kot tretjino iz Brazilije.

Kakšno imate pa vi najraje? S hladnim, toplim mlekom? S peno ali brez? Črno ali belo? Privoščimo vam takšno, ki jo imate najraje.