Dan, ko praznuje Zemlja

Foto: Pixabay

Na pobudo civilne družbe, vsako leto, 22. aprila obeležujemo Dan Zemlje. Dan, ko se odvijajo številni  dogodki za osveščanje glede varovanja okolja. Praznovanje se je prvič organiziralo leta 1970. Zdaj ga koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Od takrat se vsakoletno obeležuje v več kot 192 državah sveta. Letos poteka pod sloganom: »Investiraj v naš planet.«

Poznamo planet, na katerem živimo?

Vsi planeti v našem osončju so poimenovani po grških ali rimskih božanstvih, razen planeta Zemlja. Ime prihaja iz Anglo-saksonske besede Erda, ki pomeni zemlja ali prst. V rimski mitologiji je bila boginja Zemlje Tellus – rodovitna prst. Po oddaljenosti od Sonca je tretji, po velikosti pa peti planet od Sončevega sistema. Je edini prostor v vesolju, za katerega je potrjeno, da na njem obstaja življenje. Planet Zemlja se je oblikoval pred približno 4,57 milijarde let. Notranjost je sestavljena iz aktivnih plasti, vključno z železovim jedrom, ki ustvarja Zemljino magnetno polje ter tekoči plašč, v zgornjih plasteh pa se nahaja trdna skorja. Površina Zemlje in njena atmosfera sta danes zaradi človeških in bioloških dejavnikov drastično spremenjeni.

Okoli ekvatorja je nekoliko izbočena. Zemlja se na ekvatorju vrti s hitrostjo 1.6000 km na uro. Velika centrifugalna sila njeno maso potiska navzven, zato kopno in oceana tvorijo manjšo izboklino.

Če bi  vso zgodovino Zemlje od začetka njenega obstoja strnili v 24 ur, bi se prve preproste oblike življenja pojavile ob 4. uri zjutraj, prve rastline ob 22.24 uri, dinozavri bi izumrli ob 23.41 zvečer, človeška zgodovina pa bi se začela ob 23.58 in 43 sekund.

Zemlja je ranljiva in minljiva

Kljub poudarjanju, kako zelo pomembni so odgovorno ravnanje z odpadki, varčevanje s pitno vodo, varčevanje z energijo ter odgovoren odnos do gozdov in živali, se ljudje danes premalo zavedamo dejstva, da je naša Zemlja minljiva in ranljiva.

Najbolj jo ogroža človek. Zaradi človeka so v nevarnosti rastline, ptice in druge živali, oceani, reke, travniki in gozdovi. Vse našteto je za nas nekako samoumevno, zato si težko predstavljamo, kako bi se sprehajali, če ne bi imeli gozdov, travnikov, živali, rek in kako bi živeli, če bi Zemlja nekoč preprosto nehala obstajati.

Pri globalni mreži Dneva Zemlje so ob letošnjem dogodku zapisali:  »To je trenutek, da spremenimo vse – poslovno ozračje, politično ozračje in kako ukrepamo glede podnebja. Zdaj je čas za neustavljiv pogum, da ohranimo in zaščitimo svoje zdravje, naše družine in sredstva za preživetje. Za dan Zemlje 2022 moramo delovati (pogumno), inovirati (širše) in izvajati (pravično). Podjetja, vlade in državljani. Odgovorni smo vsi. Čas je da sklenemo partnerstvo za naš planet.«

Tudi letos prostovoljci Šolskega centra Velenje sodelujejo v vseslovenski akciji Dan v rabljenih oblačilih, v kateri je poudarek predvsem na ponovni uporabi ali predelavi starih oblačil. V naši dijaški trgovinici Modno podstrešje, kjer si lahko za prostovoljne prispevke ali pa celo brezplačno vsakdo poišče oblačilo zase, so z različnimi zbiralnimi akcijami oblačil ter delavnicami recikliranja v tej dobrodelni zgodbi že nekaj let.  Letos bodo humanitarno dejavnost povezali z Zdravo šolo Šole za storitvene dejavnosti in s Šolo za strojništvo, geotehniko in okolje ter v okviru Dneva zemlje pripravili poseben dogodek.

Na Šolskem centru Velenje pripravljajo posebne aktivnosti

Danes, 22. aprila bodo med 9.30 in 11.00 pred B stavbo Šolskega centra Velenje v okviru Dneva v rabljenih oblačilih in Dneva zemlje pripravili kar nekaj aktivnosti: Dijaška trgovinica Modno podstrešje bo odprta za vsakogar. Na ogled bodo različni reciklirani in ponovno uporabljeni izdelki, ki jih bodo iz odpadnih materialov oblikovali dijaki Šole za storitvene dejavnosti, presenetili pa vas bodo tudi z reciklirano kuharijo. Ogledali si boste lahko razstavo študenta Luke Gortana  Zdaj znam izmeriti neizmerljivo, kjer so v mozaik prepletene misli in življenjske modrosti stanovalcev Doma za varstvo odraslih, in razstavo v avli stavbe B, ki so jo pripravili dijaki Šole za strojništvo, geotehniko in okolje.