Črna spet vabi z gradovi kralja Matjaža

31. prireditev Gradovi kraja Matjaža bo potekala ta konec tedna, med 27. in 29. januarjem. Tridnevno dogajanje se bo pričelo v jutri zvečer, ko bo na smučišču v Črni na Koroškem nočni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža.

Osrednji dogodek prireditve bo sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur, tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno-kulturni program. S prižiganjem bakel in z razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja bo namenjena otrokom, za katere pripravljajo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in druge zabavne otroške aktivnosti. Podelijo tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak želi v čast kralju Matjažu prireditev ohraniti, tudi scenarij ostaja vsako leto podoben. »Letos bomo dali poudarek graditeljem, zato je prijavnina simbolična, da bi privabili čim več graditeljev, ki sicer prihajajo vsako leto od vsepovsod. Iz celotne Slovenije in tudi iz Geoparka Karavanke – sosednjih avstrijskih občin. Želimo si, da bi se vključilo čim več društev, tudi iz sosednjih občin, saj se nam zdi pomembno ohranjati lik kralja Matjaža kot simbol slovenstva,« pojasni županja, ki se ji je uresničila tudi želja po naravnem snegu. »Želimo si prave zime, naša dežela je takrat povsem pravljična.«