Civinet forum v Velenju

Včeraj in danes je v dvorani Centra Nova potekal 7. Civinet forum, na katerem so se pogovarjali o izboljšanju celostnih prometnih strategij. Udeležence foruma je nagovoril župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Mreža Civinet združuje prek 200 članov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije in Črne Gore. Člani se redno srečujejo in izmenjujejo dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti.

Tokrat so razpravljali tudi o dekarbonizaciji in pomenu celostnih prometnih strategij ter spreminjanju potovalnih navad za doseganje podnebne nevtralnosti. Nova celostno prometna strategija, ki jo bomo v Mestni občini Velenje začeli pripravljati naslednje leto, bo tako postal ključen dokument na področju urejanja prometa, načrtovanja mesta po meri ljudi in sestavni del strategije za doseganje podnebne nevtralnosti v misiji EU 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Na državni ravni je bil v preteklih dneh sprejet zakon o celostnem prometnem načrtovanju, ki ureja poleg novih obveznosti tudi sistemsko financiranje izdelave celostnih prometnih strategij.

Udeleženci foruma so si v popoldanskem delu ogledali ukrepe, ki smo jih v zadnjih letih izvedli v Velenju: preizkusili so Bicy sistem, nove kolesarske povezave, Lokalca, si ogledali prenovljeno promenado in prireditveni prostor Vista z Velenjsko plažo. Drugi dan pa je bil namenjen predstavitvi dobrih praks priprave, izvajanje in spremljanja celostnih prometnih strategij v Sloveniji in na Hrvaškem.

Velenje je bilo kot primer dobre prakse na področju trajnostnega razvoje in varstva okolja prepoznano tudi na tekmovanju za naziv Zeleni list, ki je različica nagrade Evropska zelena prestolnica za manjša mesta, saj se je uvrstilo med tri finaliste. Rezultati bodo znani konec meseca oktobra.