Cigareta? Ne hvala.

31. januar je dan brez cigarete. To pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije. Pri nas kadi 24 odstotkov starejših od 15 let, mladi se s tobačnimi izdelki srečajo že v osnovni šoli.

Danes tobak predstavlja prvovrstni zdravstveni problem tako pri nas kot v svetu. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato ob 31. januarju po vsem svetu strokovnjaki opozarjajo na hude posledice obeh, spodbujajo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter želijo spomniti na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v 20. stoletju kar 100 milijonov smrti nastopilo kot posledica uporabe tobačnih izdelkov. Vsako leto za posledicami uporabe tobačnih izdelkov umre okoli pet in pol milijonov ljudi.

Ugotovljeno je, da kajenje negativno vpliva na zdravje pljuč in škoduje imunskemu odzivu v dihalnem sistemu, zaradi česar so kadilci bolj nagnjeni k okužbam.
»Tobačni dim je kompleksna mešanica več kot 5000 kemikalij/rakotvornih snovi/toksinov, ki povzročajo bolezni pri ljudeh. Kajenje je eden od dejavnikov tveganja za razvoj in poslabšanje bolezni dihal, vključno z okužbami. Zlasti kajenje tobaka je eden od glavnih dejavnikov bolezni dihal, ki vključujejo kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) in pljučni rak,« sta za NIJZ povedali doc. dr. Mihaela Zidarn in doc. dr. Saša Kadivec iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, svetujejo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja. Poleg mnogo pozitivnih dejavnikov na počutje in videz, kot so izboljšanje videza kože, zob, odprave neprijetnega zadaha iz ust, boljše telesne zmogljivosti, je znanih še mnogo drugih pozitivnih učinkov: zmanjša se tveganje za srčno-žilne bolezni, okužbe dihal, pljučnega raka, možgansko kap …

Kadilci, zberite pogum ob enem pa poiščite strokovni nasvet in informacije o zdravilih in izdelkih, ki so namenjena opuščanju kajenja. Danes. Da ne bo prepozno.