Cesta spet dviga prah

Velenje, Koroška – Ta teden je odmevala odločitev svetnikov občine Šmartno ob Paki, da se ta občina pridruži občinama Braslovče in Polzela ter podpre civilno iniciativo, ki je proti gradni tretje razvojne po predvideni lokaciji. Skupno bodo na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo ustavnosti januarja lani objavljene uredbe o državnem prostorskem načrtu. V ostalih občinah ob predvideni osi je ob tej potezi čutiti kar nekaj nelagodja, čeprav večina meni, da gre za predvolilno potezo, pa to pomeni nadaljnje zavlačevanje. Župan občine Velenje Bojan Kontič ob tem še enkrat opozarja, da hitro cesto gospodarstvo občine za svoje delovanje nujno potrebuje. Poleg tega se v Mestno občino Velenje na delo iz drugih občin vozi kar 45,73 % zaposlenih.

Na Koroškem predsednik odbora za izgradnjo hitre ceste in obenem župan občine Prevalje Matic Tasič verjame, da se bodo postopki za gradnjo, ki naj bi se začela v letu 2019, kljub temu nadaljevali. Tasič je za začetek prihodnjega tedna že napovedal sestanek ožje skupine, ki spremlja izvajanje aktivnosti ob predvideni gradnji in v kateri so med drugim predstavniki ministrstva za infrastrukturo, Darsa in svetov županov Koroške in Savinjsko-šaleške regije.

Koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika pa čudi, da se pod zahtevo za presojo ustavnosti podpisuje tudi Občina Šmartno ob Paki, ki je del Savinjsko-šaleške regije in v imenu katere je predsedujoči v svetu regije lani tudi podpisal omenjeni protokol. Sicer pa Verhovnik meni, da bo DPN za traso hitre ceste Šentrupert-Velenje jug “moral obveljati”.

Vsi ob tem seveda poudarjajo, da imajo prebivalci Slovenije vedno pravico in dolžnost uporabiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo, da dokažejo, da imajo prav, kljub temu pa ob omenjeni odločitvi ostajata nelagodje in tudi začudenje.