Če ste priča vandalizmu, ne oklevajte in pokličite 113

Osrednja točka dnevnega reda Sosveta za izboljšanje varnosti občanov MO Velenje, ki ga vodi direktor Uprave MOV mag. Iztok Mori, je bil vandalizem v Velenju, ki je v porastu. Vsak dogodek poleg tega vznemiri javnost, ki postaja vse bolj občutljiva ob poškodovanju tuje lastnine in jo dojema kot našo skupno. Seja je bila 18. oktobra.
»Letni znesek škode je lahko do 40.000 evrov, posamezne poškodbe pa so okrog 200 do 300 evrov,« je navedel Mori. »Za policijo in tožilstvo je to minimalni znesek in gre za kaznivo dejanje, za katerega so storilci redko obsojeni na kaj več kot na pogojno kazen ali pa dobijo opomin. Nezadovoljstvo v mestu pa je vseeno zelo veliko, gre za kazniva dejanja, za katera so ljudje najbolj občutljivi in jih najbolj občutijo, kadar so tudi sami oškodovani,« je poudaril.

»Vandalizem obravnavamo kot kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari,« je dejal načelnik Policijske postaje Velenje Boštjan Debelak in navedel številke: »Na območju MO Velenje smo letos obravnavali 960 kaznivih dejanj, lani 851 v istem času, kar je dobrih 12 odstotkov porasta. Ta dejanja pa so povzročila za 20 odstotkov manj škode; letos smo imeli do zdaj za 938 tisoč evrov škode, lani pa čez milijon 100 tisoč v istem obdobju.«

Boštjan Debelak je še povedal, da je v Velenju najbolj problematično središče mesta. Že dva meseca v večernih urah opravljajo redne patrulje, tudi s sodelovanjem pomožnih policistov. Sicer letos opažajo padec kršitev reda in miru za 32 odstotkov v primerjavi z lani. Pri kaznivih dejanjih v zadnjem obdobju zaznavajo več vlomov in tatvin na avtomatih s hrano in pijačo ter poškodovanje tuje lastnine (sistem za izposojo koles Bicy, razrezani sedeži v Knjižnici Velenje, poškodovani trampolini na igrišču, na Kardeljevem trgu so mladoletniki praznili gasilne aparate in s tem povzročili škodo idr.)