Če listje hitro odleti, vsak naj zime se boji

Izvirno slovensko ime za oktober je vinotok, prekmursko pa vsesvéšček. Staro slovensko ime pa je poleg vinotoka tudi kozoprsk. Šlo je za precej nespodobno poimenovanje, zato se je ime kasneje spremenilo.

Oktobra naj bi se parile koze

Oktober so nekdaj imenovali tudi kozoprsk. Zaradi nespodobnega pomena, saj pomeni parjenje koz, je prevladala oblika vinotok, ki povzema naravne zakone iz rastlinske pridelave. V 15. stoletju je kozoprsk zaznamoval november, a ga je Primož Trubar sredi 16. stoletja določil za oktober. Oktober je tudi mesec mošta in vina. Večina trgatev je v tem času že zaključena, zato se grozdni sok že počasi spreminja v vino. Tudi za naravo je značilno, da je že pobarvana v pisane jesenske barve in s tem zagotovo najlepša, da jo ujamemo v objektiv. Prične se prehodno obdobje med poletjem in zimo, kar se najbolj pozna pri nepredvidljivih vremenskih temperaturah – topli popoldnevi in zelo hladne noči. To obdobje je tudi krivo za številne prehlade in viroze, ki se širijo v tem času.

Kaj napoveduje vremenska pratika?

Naši predniki so na deseti mesec v letu bili zelo pozorni na vremenske pojave. Pridno so jih beležili in z njihovo pomočjo napovedovali vreme pozimi, pa tudi letino prihodnjega leta. »Če se drevje zgodaj obleti, polje ob letu dobro rodi,« pravi eden izmed rekov. Če pa vinotoka mraz in burja brije, prosinca (januarja) in svečana (februarja) sonce sije.
Lep in sončen oktober napoveduje hudo in dolgo zimo. Zima rada z repom bije, če dolgo toplo sonce sije in pa v oktobru burja, mraz, januarja sončen čas. Vinotoka če zmrzuje, pa prosinca odjenjuje. Vinotoka deževanje, grudna vetrov je divjanje.
V Rimskokatoliški cerkvi je mesec posvečen rožnovenski Materi božji. V oktobru godujeta še dva pomembna svetnika, ki napovedujeta vreme: Luka, evangelist (18. oktober) in Uršula, devica in mučenka (21. oktober). Vlažen, mrzel Luka, kmalu sneg prikuka. Kakršno vreme Urša prinese, tako se rada jesen in zima obnese.

Rožnati oktober, mesec boja proti raku dojk

Rožnati oktober je tudi mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. V tem mesecu po številnih državah sveta tečejo različne akcije ozaveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nenazadnje podpora vsem tistim, ki se jih je bolezen že dotaknila.

Mesec požarne varnosti

Letos je tema meseca požarne varnosti preprečevanje požara litij-ionskih baterij in poteka pod sloganom »Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij.« Litij-ionske baterije so v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, igračah, orodju, invalidskih vozičkih, električnih skirojih, kolesih, vozilih itd., ki se dnevno uporabljajo. Zato v mesecu požarne varnosti želijo uporabnike in prebivalce opozoriti, da te naprave lahko tudi zagorijo, jim dati napotke, kako ravnati v takem primeru ter jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje požarov na tovrstnih napravah.
Mesec požarne varnosti pripravljajo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Združenje slovenskih poklicnih gasilcev.

Mesec varčevanja – z denarjem ravnajmo premišljeno

V oktobru se ljudje pogosteje spomnijo, da je treba del prisluženega denarja tudi prihraniti, saj velja za mesec varčevanja. Po 31. oktobru, ko obeležujemo svetovni dan varčevanja, pa na varčevanje pogosto pozabijo. Mnogi pravijo, da z denarjem ne znajo ravnati. Drugi pojasnjujejo, da nimajo nobenega posebnega odnosa do denarja. Tretjih pa denar menda sploh ne zanima. Sicer marsikdo rad pove, da bi z veseljem začel varčevati, vendar se mu dozdeva, da tega ob majhnih dohodkih ni mogoče storiti. Dobra novica je, da lahko začnemo skoraj ali čisto brez odrekanja. Varčevanje se začne z malimi koraki. Banke bodo za odpiranje varčevalnega računa od vas pričakovale nekaj deset evrov.

31. oktober – dan reformacije

Državni praznik in dela prost dan je namenjen spominu na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Leta 1517 je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s katerimi je zahteval prenovo Cerkve. Začelo se je versko in družbeno gibanje, med katerim je bil na Slovenskem osrednja osebnost Primož Trubar. Reformatorji so med drugim zahtevali, da verniki prebirajo Sveto pismo v maternem jeziku, kar je pomembno vplivalo na razvoj številnih ljudskih jezikov, tudi slovenščine. V tem obdobju so se rodile prve slovenske knjige, največ jih je prispeval Trubar. Leta 1550 smo tako dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, Katekizem, Trubar pa mu je dodal še Abecednik. Pomembni deli sta še prevod Svetega pisma, za katerega je bil zaslužen Jurij Dalmatin, in pa Zimske urice proste, prva slovenska slovnica, pod katero se je podpisal Adam Bohorič.

Kako oktober obeležujejo po svetu?

Oktober je zanimiv mesec drugih držav. V nemških deželah v oktobru poteka Oktoberfest – največji festival piva, ki se je precej dobro prijel tudi pri nas.  Drugi ponedeljek v mesecu ponekod v Ameriki praznujejo Kolumbov dan. Na ta dan se spominjajo, ko je Krištof Kolumb leta 1492 našel oz. prispel v Ameriko. Iz Amerike smo povzeli tudi Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween), praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu.

Pomembni datumi v oktobru

• 1.oktober – mednarodni dan starejših
• 5. oktober – svetovni dan učiteljev
• 15. oktober – mednarodni dan bele palice (osebna neodvisnost za slepe)
• 17. oktober – svetovni dan boja proti revščini
• 24. oktober – dan Organizacije združenih narodov
• 25. oktober – dan suverenosti
• 31. oktober – dan reformacije in svetovni dan varčevanja