Čas za nabiranje pomladnih zelišč

Pomlad je tu, zato moramo pohiteti, da si bomo do jeseni nabrali vsakega malo za učinkovite čajne mešanice in druge pripravke.

Glog za srce

Glog se je že razcvetel, v hribih ga bomo lahko nabirali še nekaj tednov. Grm je srednje velik, cvetovi dišijo po mandeljnih. Glog bi morali imeti v vsaki zeleni lekarni, saj je odličen za srce. Tudi če nimamo težav, primešajmo to koristno rastlino drugim čajem, ki jih uporabljamo za krepitev in osvežitev.

Glog uravnava krvni tlak – prenizkega zvišuje, previsokega znižuje. Posebej priporočljiv je za starejše ljudi, saj krepi opešano srce. Omili živčnost, napetost in razdražljivost, pomaga pri nespečnosti in blaži nevšečnosti v meni. Čaj si privoščimo tudi pri prehladnih boleznih, še posebej pri bronhitisu in kašlju. Žlico listov in cvetov prelijemo s pol litra kropa ter pustimo stati 20 minut, sladimo samo z medom. Spijemo eno skodelico pred vsakim od treh glavnih obrokov. Kot običajno – zelišča učinkujejo počasi, zato moramo vztrajati nekaj tednov.

Meta proti napenjanju

Poprova meta raste povsod, bolj je na soncu, več učinkovin vsebuje. Krepi želodec, pomaga pri slabosti in bruhanju, preprečuje zaudarjanje iz ust, predvsem pa nam je v veliko pomoč pri hujšanju, ko ima vse telo neprijeten zadah (se namreč čisti!). Najbolj znana pa je kot preprečevalka vetrov. Ena skodelica po jedi – pa bo mir in nas ne bo strah, kdaj se bo naš zadek prebudil in začel z izdajalskim obstreljevanjem.
Čaj pripravimo tako, da prelijemo žlico zrezanih listkov s četrt litra kropa, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Za zimo nasušimo meto na čisti krpi v senci.

V čajnih mešanicah ima meta dominanten okus, zato jo dodajamo le v manjših količinah, sicer pa pijemo samo. Z malo medu in limoninim sokom je odlična, v vročih dneh pa pijemo hladen čaj, ki izjemno poživi in preprečuje vonj po zastaranem potu.

Nad pomladno utrujenost z mladimi koprivami

Tudi koprive so v teh dneh začele bogato poganjati. Naberite si eliksir zdravja, z njimi preženemo spomladansko utrujenost in težave s kožo ter ozdravite ledvice na naraven način. Koprive najdemo skoraj povsod, predvsem pa se pojavljajo na zapuščenih mestih, ob živih mejah, na gozdnih obronkih … Vsekakor se jih izplača nabrati. Zelo pogosto koprive uporabljamo kot alternativo špinači ali blitvi, odlična je tudi v omakah in juhah, nepogrešljiva pa pri težavah z ledvicami, ko tegobe lajšamo s čajem. Uživanje koprivnega čaja se sicer odsvetuje nosečnicam, saj lahko povzroči določene hormonske motnje.

Bogate so s flavonoidi in karotenoidi, ki skrbijo za krepitev našega imunskega sistema. K temu pripomore tudi vitamin C, ki ga najdemo v koprivah. Koprivni čaj je odličen tudi pri varovanju pred oksidativnim stresom, prav tako varuje pred razvojem različnih kroničnih bolezni. Znane so svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju. Čaj je dobro piti, če imate težave s kožo; pomaga pri težavah z aknami, izpuščaji in pri razdraženi koži. S čajem lahko tudi vsakodnevno očistite kožo in tako tudi zunanje vplivate na njen tonus, proti mozoljem in aknam.

zjemno blagodejen učinek imajo koprive tudi na ledvice. Koprivni čaj deluje kot diuretik in tako olajša delo ledvicam ter pripomore k rednemu odvajanju urina, s čimer pospeši tudi izločanje odpadnih snovi iz telesa. Strokovnjaki so ugotovili, da je uživanje koprivnega čaja izjemno dobrodošlo za ljudi z ledvičnimi kamni, saj zmanjša tveganje za njihov nastanek in pospešuje izločanje peska.

Regrat car med pleveli

Regrat je ena izmed najbolj zdravih in koristnih rastlin, čeprav ga imamo za plevel. Uspeva po vsej Sloveniji. Vsi ga poznamo in skoraj vsi nabiramo. Pri regratu so zdravilni prav vsi deli. Korenina je znan nadomestek za kavo in jo nabiramo jeseni. Ima močan diuretični učinek. Mlade liste nabiramo zgodaj spomladi in so izvrstna solata, polna vitaminov ter mineralov. Rahla grenkoba spodbuja žolčnik in prebavne organe. Cvetni peclji čistijo kri, pospešijo tvorbo levkocitov v krvi, pospešijo metabolizem, pomagajo pri gastritisu, zabuhlosti, zastajanju tekočin … V sezoni naj bi jih pojedli do šest na dan.

Zdravilni so tudi še zaprti cvetni popki. Za mnoge so prava poslastica, uživamo jih popečene, z maslom in kruhom. Lahko jih pa vlagamo v kis in uporabljamo kot kapre.

Veseli, rumeni cvetovi regrata ravno sedaj krasijo travnike. Tudi ti so zdravilni. Naberemo in posušimo jih za čaj, iz svežih pripravimo tako imenovan regratov med ali pa sirup, žele. Lahko jih posujemo s sladkorjem in z njimi okrasimo sladice. Regratovi cvetovi so uporabni tudi v kozmetiki.

Čemaž bolj cenjen kot česen?

Čemaž so kot zelišče uporabljali že stari Rimljani in ga cenili celo bolj kot česen. Oba so uporabljali za razstrupljevalno spomladansko kuho, saj krepita zdravje in vračata energijo.

Po legendi naj bi čemaž spomladi iskali tudi medvedi, saj naj bi ga po zimskem spancu uživali zato, da z njim očistijo želodec in kri. No, vsekakor ne pomaga samo medvedom, temveč še kako koristi tudi našemu zdravju. Poznamo ga pod različnimi imeni, kot so divji česen, kačji lek, čremož, medvedji lük in še bi lahko naštevali. Gre za trajnico s čebulico, ki jo prepoznamo po značilnem vonju.

Spomladi je dobro opraviti prečiščevalno kuro. V ta namen nabiramo sveže liste čemaža. Dovolj bosta dve pesti listov: v mešalniku jih sesekljamo in pri tem dodamo sto mililitrov vode, nato odcedimo in shranimo v hladilniku. Uživamo trikrat na dan po dve žlici soka. Iz listov lahko pripravimo tudi okusne jedi, kot so priloge, juhe, omlete, pesto …