Čaka na izid 7 novih knjig

Velenje – Velenjčanka Urška Stropnik Šonc je odlična sodobna ilustratorka. Če v sistem knjižnične izposoje Cobiss odtipkate njeno ime, dobite več kot 300 zadetkov. Ne, tega ni vedela niti ona, kar nam je zaupala na odprtju razstave svojih ilustracij v velenjski Knjižnici. Ve pa, da je med mladimi bralci rangirana zelo visoko, na kar je zelo ponosna, saj je to dokaz več, da je priljubljena in poznana.
Urškine ilustracije spremlja že nekaj generacij otrok, dobro jo pozna vsa Slovenija. Letos so jo organizatorji Pikinega festivala povabili, da pripravi celostno grafično podobo 26. Pikinega festivala. Povabila je bila zelo vesela. »Ne nazadnje me imajo tukaj, na pragu hiše, in prav je, da me izkoristijo. Če navdušujem toliko otrok po Sloveniji, zakaj ne bi bila v domačem kraju jaz tista, ki nagovarjam vse prisotne,« je dodala k temu.
Razstava v velenjski knjižnici je preprosto lepa. Barvno usklajena, vsebinsko bogata. Poleg originalov njenih ilustracij knjig si lahko obiskovalec v vitrinah ogleda tudi knjižne izdaje z njenimi ilustracijami. »Odločila sem se, da na razstavi pokažem svoja novejša dela, ki so nastala od leta 2013 do danes. Razstavljene so tudi ilustracije, katerih izid knjig šele pričakujem. V tem je ta razstava drugačna od prejšnjih, ker je res sveža.« Pri izboru knjig, ki so jih postavili na ogled na razstavi, so dodali nekaj starejših, a večina je novih.
Urška je tudi avtorica številnih učbenikov. Med njimi je tudi angleški učbenik, ki je v obtoku že več kot 20 let. Letos ga bodo popolnoma prenovili. Urška doda: »Kot avtorica sem povabljena k sodelovanju. Sicer pa sem ilustrirala trudi ABC 1 in ABC 2 (delovna zvezka za pouk slovenščine), ki sta sedaj tudi doživela rahle prenove.«