Brki bodo ponovno zaplapolali v vsem svojem sijaju!

November, znan tudi kot MOVEMBER, mesec ozaveščanja o zdravju moških, je letna globalna kampanja, ki moške spodbuja k puščanju brkov in sodelovanju v različnih aktivnostih za ozaveščanje o njihovih zdravstvenih težavah. Osredotoča se na spodbujanje telesnega in duševnega dobrega počutja med moškimi ter obravnava tematike, kot so rak prostate, rak na modih, izzivi duševnega zdravja in preprečevanje samomorov.

Pri moški populaciji so na prvih štirih mestih po pojavnosti najbolj pogosti rak prostate, kože, pljuč ter danke in debelega črevesa. Za rakom prostate letno zboli okoli 1.600 moških, rak mod je najpogostejši rak mladih odraslih moških med 20. in 40. letom. Rak dojk je sicer najpogostejši rak pri ženskah, a odstotek raka dojk predstavljajo tudi moški bolniki. Za pljučnim rakom v Sloveniji letno zboli okoli 1.000 moških, za rakom debelega črevesa in danke pa 900 moških.

Poznati in priznati svoja leta je pomembno, kadar gre za telesno zdravje moškega. Življenje se s staranjem ne konča, temveč šele začne. Kakšno bo, pa je odvisno od slehernega posameznika. Redno preventivno pregledovanje mod, prostate, dojk in odzivanje na presejalni test v programu SVIT (namenjen odkrivanju prikrite krvavitve v blatu pri moških in ženskah, starih od 50 do 74 let), vsako spremembo in dvom pri opažanju znakov je treba vzeti resno. Tudi gibanje naj bo dnevno na urniku. Pa naj bo to zmerna vadba ali preprosto več hoje, vse šteje, vsak korak v telesu namreč povečuje hormon sreče in s tem boljše počutje.

Pravi junak je, kdor si upa priznati svojo stisko, svoje napake, težave in poiskati pomoč. Iskati pomoč ni sramotno, iskati pomoč je herojsko, kajti s tem se kaže ljubezen do sebe in ljubezen do svojega življenja. Tudi pri moških. Le s pozicije, kjer so sneta očala strahu, ega, mačizma in perfekcionizma bo mogoče življenje postaviti na realne in bolj zdrave temelje.

Moške torej skupaj z Ministrstvom za zdravje RS ter Zvezo slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana in Društvom za boj proti raku Velenje pozivajo, naj odprto razpravljajo o svojem zdravju, iščejo podporo in sprejemajo proaktivne korake k bolj zdravemu in srečnejšemu življenju.