Bodi viden – bodi previden

V soboto, 2. decembra 2023, bo med 10. in 13. uro v prostorih nakupovalnega centra Velenjka potekala preventivna akcija Bodi viden – bodi previden. Organizatorji bodo predstavili testiranje psihofizičnih sposobnosti udeležencev v cestnem prometu. Preverili bodo lahko uporabno vrednost odsevnih teles v temačnem prostoru demonstracijskega rekvizita Vidko, prejeli bodo tudi odsevna telesa (kresničke in trakove). Svoje sposobnosti pri vožnji bodo lahko preizkusili tudi s simulatorjem varne vožnje.

Preventivno akcijo bodo izvajali članice in člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje, policisti Policijske postaje Velenje, člani Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Velenje ter Šolski center Velenje – MIC. Projekt poteka v sklopu akcije Pešec, ki jo v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa. Vsako leto poteka v jesenskih in zimskih mesecih, ko je ogroženost pešcev največja.

Voznike pozivajo, naj bodo med vožnjo izjemno pozorni na pešce. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in območjih, kjer lahko pričakujemo prisotnost pešcev. Tudi pešce pozivajo, da tako kot ostali udeleženci v prometu spoštujejo cestnoprometna pravila. Uporabljajo naj prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči nosijo odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.