Bo v Gorenju stavka?

Velenje – V Gorenju je spet vroče. Sindikat Skei Gorenje namreč zbira podpise v podporo stavki, ker se z delodajalcem niso uspeli dogovoriti o izplačilu enotnega dodatka k plači za uspešnost v izrednih razmerah za vse zaposlene za avgust, september, oktober in november v višini 0,75 evra bruto na uro.

Prvi mož sindikata Žan Zeba pravi, da mora biti dodatek k plači za avgust izplačan najkasneje do 30. septembra. Od vodstva družbe sindikat tudi zahteva dvig vseh osnovnih plač s 1. januarjem prihodnje leto. Dvig pa ne sme biti nižji od 10 odstotkov.

Predsednik podjetniškega sindikata SKEI Gorenja Žan Zeba

Poslovodstva je danes predstavilo svoj predlog in sicer, da vsem zaposlenim v vseh tovarnah Gorenja, vključujoč Invalidsko podjetniški center ter strokovne službe, neposredno vezane na proizvodnjo, do 29. septembra izplača izredni dodatek za delovno uspešnost. Ta bo temeljil na povečanem obsegu dela ter izboljšanem rezultatu poslovanja v zadnjih mesecih in doseženih prihrankih zaradi povečanja učinkovitosti.

Sindikat ocenjuje, da je ta predlog do zaposlenih nekorekten. Podpise v podporo zahtevam sindikata je od začetka zbiranja v torek že oddalo 80 odstotkov zaposlenih.

Za zdaj stojita sindikat in poslovodstvo precej vsaksebi, ostaja pa še par dni za morebiten ustrezen dogovor, saj se oba partnerja zavedata, da krize s koronavirusom še ni konec, kar lahko ponovno zamaje trenutne dobre rezultate poslovanja Gorenja.