Bliža se Narobe svet

Med 10. in 14. septembrom 2022 bo v središču Velenja potekal največji slovenski dogodek za otroke in družine – Pikin festival. Po dveh letih premora bo poleg družin gostil tudi organizirane skupine šolskih in vrtčevskih otrok iz vse Slovenije.

Od malega se učimo, kako to in ono delati prav, po pravilih in navodilih. A najbolj se smejimo in zabavamo, ko kaj delamo malo po svoje, obrnemo stvari na glavo in najdemo svoj narobe prav, napišemo svoja pravila. Narobe svet je Pikin svet, otroški svet, svet, stkan s samosvojimi pravili. Vse je narobe in hkrati v najlepšem redu.

Festival igrive kulturno umetniške zabave bomo odprli v soboto, 10. 9., s Pikinim prihodom v mesto. Sledil bo pester vikend paket, namenjen obiskom družin iz vse Slovenije. V svetu kulture in umetnosti bo oživelo 15 prizorišč širšega velenjskega mestnega središča.

Rdeča dvorana se bo prelevila v veliko Pikino hišo presenečenj, kjer se bo ustvarjalo, raziskovalo in izumljalo. Park pri gimnaziji bo zaživel v utripu umetniških četrti, različnih Pikinih igral, prav poseben bo Pikin vrt dobrih idej. Tukaj bo stal tudi Fickov oder, namenjen lutkovni, igrani in glasbeni produkciji. Titov trg z okoliškimi travniki in površinami bo postal središče spretnostnih preizkusov, postavili bomo tudi prvi Pikin kamp. Dnevno dogajanje bo potekalo tudi na Alfredovem odru, namenjenem glasbeno-scenskemu programu.

Pikin oder v Domu kulture Velenje bo gostil največja slovenska profesionalna gledališča, vrhunske igralce, znane režiserje, gledališke ustvarjalce in plesalce. V Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega bo na Tomaževem odru na ogled aktualna velenjska polprofesionalna produkcija. Še en lutkovno-gledališki oder, imenovan Aničin oder, bo v Kinu Velenje (Hotel Paka).

Pika bo tudi letos priredila nekaj športnih aktivnosti in spretnostnih poligonov, ki bodo poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu: Pikin planinski pohod bo 4. septembra, Pikina jadralna regata 10. septembra, na različnih lokacijah bodo na voljo številni drugi športni preizkusi. V soboto, 10., in v nedeljo, 11. septembra, bo na festivalskem prizorišču razstava gob, ki jo pripravlja Gobarsko društvo Marauh Velenje. V nedeljo bo pred Gasilskim domom Velenje v sodelovanju s PGD Velenje potekalo Gasilsko tekmovanje za zlato piko.

Pika je neskončno ponosna, da bo prav najboljša slovenska športnica, najboljša športna plezalka na svetu in zlata olimpijka Janja Garnbret častna pokroviteljica 33. Pikinega festivala. Ker Pika velja za najmočnejšo deklico na svetu, je Janjo z navdušenjem povabila na festival, da se končno srečata in pomerita moči. Le katera bo močnejša? Večer s častno pokroviteljico bo 5. septembra 2022.

Pikin festival se bo za najbolj redne in radovedne obiskovalce začel že pred festivalom. Med 5. in 9. septembrom bomo skupaj s Piko v mestnem središču odprli 12 raznolikih razstav, največja med njimi bo razstava ilustracij Marjana Mančka v Galeriji Velenje. Pika otroke že zdaj vabi k sodelovanju na dveh natečajih – likovnem natečaju Pravi narobe svet in fotografskem natečaju Narobe svet.