BISOL Group po poplavah zaganja posodobljeno proizvodnjo

Simbolična fotografija (Foto: bisol.com)

Pred 45-imi dnevi je Savinja v Latkovi vasi pri Preboldu na dveh mestih, 300 in 500 metrov stran od sedeža skupine BISOL Group, prebila in odnesla brežino. Okolica se je spremenila v veliko razlivno območje in povsem ohromila poslovanje skupine. Nastala je gospodarska škoda, ki presega 30 milijonov evrov. V prihodnjem tednu se načrtuje ponovna vzpostavitev proizvodne dejavnosti, ki bo sprva potekala dvoizmensko, a zgolj v tretjinskem obsegu.

»Rad bi čestital in se iz srca zahvalil vsem izjemnim sodelavcem, ki že mesec in pol neumorno dan za dnem omogočajo sanacijo te grozote. V poslovnem smislu je zaradi ekonomije obsega ponovna vzpostavitev proizvodne dejavnosti na prvem mestu in vesel sem, da nam je kljub obsežnosti škode z nadčloveškimi napori uspelo v rekordnem času,« pravi predsednik uprave skupine BISOL Group dr. Uroš Merc.

V družbi si prizadevajo v čim krajšem možnem času nadoknaditi zamude pri dobavah. Prioriteta pri zagonu proizvodnje bo usmerjena v produkte, ki veljajo za edinstvene znamki BISOL. Zamude na preostalih segmentih bodo postopoma odpravljali do konca leta in v celoti sanirali predvidoma do konca prvega kvartala prihodnjega leta. V skupini se strankam in partnerjem zahvaljujejo za podporo in razumevanje v težkih časih.

Avgustovske obsežne poplave so prizadele številne. Odplaknile so domove, podjetja, upe in prihodnost. V gospodarstvu so podjetja prizadeta neposredno in posredno. Izključna pristojnost poseganja v rečne struge je privilegij države, zaradi česar je upravičeno pričakovati solidarnostno podporo v višini najmanj 80 % nastale škode. Vodilo za prihodnost morajo postati preventivni ukrepi. Ob tem v skupini BISOL Group sporočajo še eno dobro novico. S pridobitvijo novega laminatorja, ki je zaradi zamude ladjarja za las ušel poplavi, jim je siceršnje proizvodne kapacitete uspelo povečati za 25 %. Postopek laminiranja fotonapetostnih modulov je drugi najbolj kompleksen tehnološki proces takoj za spajkanjem sončnih celic in solarnim modulom znamke BISOL omogoča 50-letno življenjsko dobo in več. Naložba predstavlja uresničitev smernic na področju povečanja evropskih proizvodnih kapacitet v solarni industriji in pomembnosti panoge za prihodnost človeštva.