Bajde dobil trinajst let zapora

Celje, 7. marca – Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je danes Velenjčana Romea Bajdeta, ki je obtožen uboja svoje partnerke decembra 2015 v Velenju, obsodil na 13 let zapora, čeprav je tožilka Simona Razgoršek Kuzman zahtevala 25 let zaporne kazni. Kot je povedal sodnik, je bila obtožnica zoper Bajdeta prekvalificirana iz umora v uboj. Lenovšek je še dejal, da je Bajde uboj storil v stanju zmanjšane prištevnosti in pijanosti, podaljšal pa mu je pripor do pravnomočnosti sodbe.

Tožilka, ki je napovedala pritožbo na sodbo, je v sklepnih besedah ocenila, da so bili vsi očitki iz obtožnice med sojenjem dokazani. Dejala je tudi, da je Bajde umor svoje partnerke priznal policiji, preiskovalni sodnici in na glavni obravnavi, v noči umora pa je na facebooku izrazil žalovanje zaradi njenega umora.

Po besedah tožilke je Bajde med sojenjem povedal, da ga je partnerka pred smrtjo zmerjala, vendar tega ni mogel dokazati. Bajde je na eni izmed obravnav dejal, da se ne spomni, s čem je udaril svojo partnerko, kar mu tožilka ni verjela, prav tako mu ni verjela, da se ne spomni kaznivega dejanja.

“Ne drži niti to, da mu je pred smrtjo rekla, da ga ima rada, glede na to, kar ji je storil,” meni tožilka, ki jo poudarila, da je Bajde partnerko najprej pretepel in jo potem zadavil.Ocenila je tudi, da jo je Bajde ubil iz ljubosumja, ker je imela novega partnerja. Tožilka je še dejala, da je Bajde partnerki tudi grozil z odvzemom otrok, če ga bo zapustila, oziroma da bo ubil otroka, njo in potem še sebe.

Bajdetov zagovornik Tomaž Bromše pa je v izjavi za javnost povedal, da sodišče ni sledilo obtožnici tožilke, saj je presodilo, da ni šlo za umor, ampak uboj, zato je sodišče uporabilo drugačen kaznovalni okvir. Kot olajševalne okoliščine je sodišče vzelo dejstvo, da je bil Bajde v času uboja bistveno manj prišteven, priznanje, da je vzel življenje svoji partnerki in da je tvorno sodeloval v predkazenskem postopku.

Bajde, ki je že bil obsojen na zaporno kazen zaradi spolnih dejanj z 10-letno deklico, je na lanski decembrski obravnavi zanikal navedbe iz obtožnice, da je partnerko ubil iz ljubosumja. Dejal je tudi, da je ne bi smel ubiti in da mu je tik pred smrtjo povedala, da ga ima rada. Svojo partnerko je ubil med prepirom, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.