Astronavt Bresnik navdušil Ljubence in Lučane

V Sloveniji se je od 9. do 12. marca mudil 50-letni ameriški astronavt slovenskih korenin Randy Bresnik. Njegov pradedek Ivan je namreč iz občine Luče, njegova prababica Kristina pa iz občine Ljubno. Bresnikov obisk je organiziralo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji v sodelovanju z vesoljsko agencijo Nasa, katere član ekipe je 14 let.

Randy Bresnik (rodil se je leta 1967 v FortKnoxu v Kentuckyju) je med drugim zbranim še povedal, da je bil v astronavtsko ekipo ameriške vesoljske agencije Nasa sprejet leta 2004, doslej pa je bil na dveh misijah na Mednarodni vesoljski postaji: leta 2009 in 2017. Z zadnje misije v vesolju, kjer je preživel 139 dni, se je vrnil decembra lani. Njegov karierno najpomembnejši trenutek je bil prvi sprehod v vesolju leta 2009, zapomnil pa si ga bo tudi zato, ker je dan kasneje žena Rebecca (kot pravnica prav tako dela v Nasi) rodila hči. Imel je srečo in neponovljivo čast, da je na prvi dan službe spoznal Neila Armstronga, človeka, ki je prvi stopil na Luno. Kot je še dejal, ga je lepota Zemlje, ko jo je gledal iz vesolja, očarala. “Kot da bi gledal globus, s katerega si se učil v šoli, a s to razliko, da na tem ni mejnih črt, države niso označene vsaka z drugo barvo, na njih ni različnih imen. Vse je Zemlja. Res je dober občutek.” Kot strasten fotograf je med zadnjo misijo iz vesolja fotografiral tudi Bled, prav tako je pokazal, kakšni sta videti Luče in Ljubno 400 kilometrov nad Zemljo.

Ker so Lučani in Ljubenci vstopili z njim v stik pred zadnjim odhodom v vesolje, je imel ob sebi tudi zastavici obeh občin. Bili sta 400 kilometrov nad Zemljo, potovali sta 25 tisoč kilometrov na uro in opravili skoraj 109 milijonov kilometrov poti. Na tokratnem obisku jih je vrnil, v zameno pa dobil rodovnik po očetovi in mamini strani za 300 let nazaj.