70 let prostovoljnega, brezplačnega in anonimnega krvodajalstva

»Pravijo, da je hiša tako trdna, kot so čvrsti in trdni njeni temelji. Temeljni kamen krvodajalstva je bil v Sloveniji položen 4. junija, in sicer že leta 1945, ko so v ljubljanski Centralni vojni bolnici ustanovili transfuzijski oddelek ter odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Skoraj devet let kasneje, 9. marca 1953, pa je bila v Zagorju ob Savi izvedena prva terenska krvodajalska akcija, ko je kri darovalo 9 zagorskih rudarjev in od tedaj naprej v Sloveniji govorimo o prostovoljnem, anonimnem in brezplačnem darovanju krvi. Postavljeni so bili temelji in v prihodnjih desetletjih smo zgradili trdno, visoko in srčnosti polno krvodajalsko hišo,« je med drugim v poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž.

Vsak dan potrebujemo v Sloveniji 350 do 400 krvodajalcev in zaradi vseh, ki darujejo kri, Slovenija sodi med tiste države, ki potrebe po krvi pokriva sama. Imamo okrog 60 tisoč rednih krvodajalcev – 60 % jih kri daruje vsaj enkrat letno, skoraj četrtina teh pa trikrat in celo štirikrat letno. »Nekaterim pošljemo sporočilo, druge kličemo, mnogi pridejo kar sami. Ponosni, ker pomagajo in ker skrbijo, da marsikatera življenjska zgodba teče dalje. Neštetokrat hvala, vsakemu posebej in vsem skupaj. Hvala tistim, ki pridete prvič in tistim, ki ste ovenčani z nazivom vitezinja in vitez. Hvala vsem, ki boste krvodajalci šele postali,« še piše predsednica.

Daruj energijo za življenje – že 13 let

V družbeno odgovorni krvodajalski iniciativi Daruj energijo za življenje že 13. leto združujejo energijo Zavod RS za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in Petrol. Z različnimi komunikacijskimi aktivnostmi opozarjajo na pomen krvodajalstva in krvodajalcev ter spodbujajo k rednemu darovanju krvi. Povečujejo tudi zavedanje o temeljnih človeških vrednotah, predvsem solidarnosti in strpnosti med ljudmi, pripravljenosti pomagati. Vsako leto posebno pozornost namenjajo komuniciranju z mladimi, bodočimi krvodajalci, in jih vabijo, da postanejo del velike družine srčnih ljudi, tudi prek družbenih omrežij Facebook, Instagram in TikTok.

Krvodajalski akciji v Šoštanju

V juniju bosta na našem območju dve krvodajalski akciji:

  • – 8. junija v Vili Lučka v Šoštanju – Skupaj s taborniki Rod Pusti grad Šoštanj, akcija za Zavod RS za transfuzijsko medicino; prijave na 051 389 270, 030 716 796, 051 671 147
  • – 16. junija v prostorih REKS v Ravnah pri Šoštanju – za UKC Maribor