6. mednarodni festival vezenja

Velenje, 17. oktobra –  V petek in soboto, 21. in 22. oktobra, bo v Rdeči dvorani Velenje potekal 6. mednarodni festival vezenja. Letošnja tema so vezena naglavna pokrivala. Organizatorji so Muzej Velenje, MO Velenje, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje in javni zavodi. Dogodek, ki ima v Velenju že dolgo tradicijo, bo postavil na ogled domače in tuje unikatne vezenine, dogajanje bo popestril bogat kulturni program, del programa pa bo posvečen tudi strokovnim predavanjem.

V okviru festivala pripravljajo muzejski kotiček, v katerem bodo razstavljena pokrivala, ki jih Muzej Velenje hrani v muzejskem depoju, zasebna zbirka narodnih noš, knjižni kotiček tematske literature iz zbirke Knjižnice Velenje ter razstava tematskega natečaja za osnovno in srednješolsko mladino. Med udeleženci in razstavljavci festivala bodo številni posamezniki in predstavniki društev, ki se ukvarjajo z vezenjem – iz Slovenije, Srbije, Italije in Madžarske. Mednarodni festival vezenja je namenjen promociji vezenja kot pomembnega elementa naše kulturne dediščine in tudi širšega področja tekstilne in oblačilne dediščine.

Na 6. mednarodni festival vezenja v Rdeči dvorani Velenje organizatorji vabijo v petek, od 15. do 19. ure in v soboto od 9. do 17. ure. Vstop je prost.