50 let prijateljstva, glasbe in kulture

V zadnjih petih desetletjih sta se mešana pevska zbora Gimnazije Theodor Heuss iz Esslingena v Nemčiji in Šolskega centra Velenje povezala v edinstvenem glasbenem prijateljstvu. Letos oba praznujeta 50. obletnico svojega neprecenljivega sodelovanja, ki je obogatilo življenja številnih mladih pevcev in ustvarilo trdne vezi med dvema šolskima centroma.

Ob tej pomembni obletnici sta zbora pripravila najprej 17. maja proslavo v Esslingenu in prejšnji petek koncert v Glasbeni šoli Velenje. Na začetku so zapeli Evropsko himno, se predstavili vsak s svojim programom, zapeli pa so tudi skupaj. Na prireditev so povabili bivše dirigente in pevce, iz Nemčije se je na velenjski koncert po spletu javil Klaus Wolf, ki je zbor iz Esslingena vodil do leta 1995. Pred pričetkom sta spregovorila tudi prvi ravnatelj Gimnazije Velenje Bojan Glavač in Ciril Zdovc. Z obiskovalci so vsi trije podelili spomine na prva srečanja ter zaželeli obema zboroma veliko uspehov v prihodnosti. Dogodek je lepo proslavil njihovo dolgoletno sodelovanje ter prispevek k medkulturnemu razumevanju in glasbenemu izobraževanju mladih.

Pevsko prijateljstvo med zboroma se je začelo leta 1973, ko so se srečali na mednarodnem pevskem tekmovanju v Nemčiji. Takoj so ugotovili, da imajo mnogo skupnega – ljubezen do glasbe, pevskega izraza in navdušenje za medkulturno povezovanje. Od takrat naprej so postali redni gostje na vsakoletnih glasbenih prireditvah v Velenju in Esslingenu.