Velenjski policisti včeraj zasegli več kot 1.000 petard

Velenje – Velenjski policisti so bili v zadnjih dneh večkrat obveščeni o uporabi prepovedane pirotehnike na območju Velenja. Z zbiranjem obvestil so prišli do podatka tudi o mladoletniku, ki naj bi imel večjo količino petard.

Omenjenemu mladoletniku so 22. decembra zasegli 1045 petard različnih velikosti in kategorij. Mladoletnik je pirotehniko naročil preko spleta iz tujine in jo po pošti prejel na domač naslov. Zoper mladoletnika bo podan obdolžilni predlog.

V novembru in decembru letos smo na območju celjske policijske uprave zasegli že več kot 2.400 petard različnih moči. Zasegli so jih tako na ulicah, na domovih kot tudi v šolah.

 

Poškodba s pirotehniko

Policisti so bravnavali tudi poškodbo s pirotehniko. V Velenju se je v preteklih dneh mladoletnik lažje poškodoval pri metanju petard. Obravnavali so še dve poškodovanji tuje stvari. V Celju so neznanci s pirotehničnimi izdelki poškodovali več poštnih nabiralnikov stanovanjskega bloka v novi soseski, v Velenju pa okenski okvir.

 

Kupujte le preverjene pirotehnične izdelke

Znova opozarjajo, da je pri nas pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba nekaterih takšnih izdelkov v Sloveniji ni dovoljena, za nekatere pa je omejena. Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana.

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 € ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Vsem, ki se ne morejo upreti uporabi dovoljenih pirotehničnih sredstev, svetujejo, naj kupujejo le originalne izdelke in še te zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri uporabi naj bodo odgovorni in naj imajo v mislih vse tiste, ki jih pokanje vznemirja. Nikar naj ne pozabijo, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu.