230 let šoštanjske usnjarne

Razvoj Šoštanja je v preteklosti v veliki meri zaznamovala šoštanjska usnjarna. Letos mineva že 230 let od njene ustanovitve. S priložnostno slovesnostjo minulo soboto dopoldan (20. oktobra) so se tega pomembnega dogodka spomnili v Muzeju usnjarstva na Slovenskem, ki je bil odprt pred devetimi leti ravno z namenom ohranjanja spomina na številne generacije šoštanjskih usnjarjev.

Zbrane je pozdravila direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart, nagovoril pa jih je še župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je na kratko predstavil razvoj šoštanjske usnjarne – od začetkov v Toterjevi delavnici v Šoštanju do največjih uspehov, ko je bila med obema vojnama najsodobnejša usnjarna na Balkanu. Spomnil se je tudi njenega stečaja in zaprtja pred skoraj dvajsetimi leti.

Župan je poudaril tudi pomen ohranjanja spomina na šoštanjsko usnjarno: »Da Občina in Šoštanjčani skrbimo za ohranjanje spomina na ta del življenja v šoštanjski preteklosti, dokazujejo razne aktivnosti, kot so: postavitev doprsnih kipov bratov Vošnjakov v spominskem parku pred OŠ KDK Šoštanj, organizirane razstave v Mestni galeriji, simpoziji o usnjarstvu na Slovenskem in širše in seveda izgradnja Muzeje usnjarstva na Slovenskem, ki bo prihodnje leto praznoval že deset let. Z njim se je Občina Šoštanj poklonila vsem generacijam usnjarjev, ki so bili zaslužni za prodor in uspeh tovarne skozi vsa obdobja njenega delovanja. Od prvih začetkov v obrtni delavnici pa vse do zaprtja Tovarne usnja Šoštanj.« Ob koncu se je župan zahvalil Muzeju Velenje, ki upravlja Muzej usnjarstva, in vsem zaposlenim v šoštanjskem muzeju za prizadevno delo, saj poskušajo na različne načine približati vsebino muzeja obiskovalcem, učencem osnovnih in srednjih šol pa nazorno prikazati nekoč bogato in svetovno poznano gospodarsko panogo.

Ves dan je v muzeju potekal dan odprtih vrat, organizirali so dva vodena ogleda, otroci pa so si v delavnicah lahko izdelali usnjene spominke.