Ali SDRES nima oblikovanih stavkovnih zahtev?

Velenje, 25. januarja – Po mnenju uprave Premogovnika Velenje Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) nima oblikovanih stavkovnih zahtev in ne stavkovnega odbora. Uprava ocenjuje, da v zahtevah SDRES, ki so jih posredovali ta mesec, ne gre za stavkovne zahteve, ampak za zahteve po izboljšanju položaja njihovih članov, so danes sporočili iz družbe. Uprava tudi navaja, da so SDRES pozvali k ustanovitvi skupnega pogajalskega odbora, ki naj bi se prvič sešel v petek. Prav tako je uprava SDRES pozvala, naj skladno z zakonodajo natančno opredeli zahteve, ki se nanašajo na uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela, zlasti v delu, kjer se družbi očita kršitev zakonodaje.

Zaupnik SDRES Asmir Bećarević pa je ocenil, da poslovodstvo premogovnika in direktorica hčerinskega HTZ ne ločijo izrazov, kot so stavkovni odbor, stavkovne zahteve, grožnja s stavko, opozorilna stavka in stavka. Dejal je, da se je izvršilni odbor SDRES 28. decembra lani preoblikoval v stavkovni odbor, ki je oblikoval stavkovne zahteve, jih predstavil delavcem, po potrditvi zahtev s strani delavcev jih je poimenoval stavkovne zahteve.

“Nato je določil smernice, oblike vodenja, organiziranja in stopnjevanja sindikalnih pritiskov, ki ne izključujejo stavke. Ta je zadnja možnost, ki jo lahko stavkovni odbor uporabi le kot zadnje sredstvo delavskega boja,” je še navedel Bećarević.