100 Uršk na Uršljo goro gotovo

Ideja Marjana Karlovčeca iz Topolšice, ki si je ob tradicionalnih pohodih 100 žensk na Triglav zamislil shode in srečanja žensk z imeni Uršk v vseh verzijah imena z odmevnim vabilom 100 Uršk na Uršljo goro, se je očitno dobro prijela. Prvič v letih 2018 in 2019, leta 2020 zaradi epidemije organiziranega srečanja ni bilo, lani in letos četrtič pa je interes presegel prva pričakovanja.

Vrh gore Plešivec meri 1699 m, nekaj nekaj metrov nižje na 100 m2 veliki ravnici pa stoji cerkev, poimenovana po svetnici Uršuli, in nasproti nje Planinski dom v lastništvu in upravljanju PD Prevalje. Tokrat je prav tisto soboto vreme močno ponagajalo, zato so se organizatorji shoda odločili, da se dogajanje spremeni v 3 dni, od 21. do 23. oktobra. Tako sta bili v petek in soboto sveti maši v čast sv. Uršuli ter za Urške, ki so se prišle kljub dežju.

Svoj čas dolgoletno oskrbnico planinskega doma Sonjo Podbregar iz Raven pri Šoštanju, ki je od letos upraviteljica planinske postojanke (po sinovem odkupu Andrejevega doma) na Slemenu, je zamenjal mladi oskrbnik Nejc Juvan, še bolj povezan z vodstvom matičnega PD Prevalje. Maši sta vodila na godovni dan župnik Peter Leskovar iz Slovenj Gradca ter v soboto Tine Tajnik iz župnišča v Mislinji. Oba sta predstavila tudi zgodbo o mučenici sveti Uršuli, ki se je zavzemala za zatirane in zapostavljene ženske, zaradi tega pa je tragično končala skupaj z množico le-teh.

Zadnje srečanje so organizatorji izvedli kot prisrčen sprejem, vsaki vpisani Urški so poklonili majico z napisom 100 Uršk na Uršlji ter skupine fotografirali za spomin. Po sobotni maši so se premočene Urške in spremljevalci spustili proti dolini, kljub vsemu le zadovoljni s podvigom. Tudi letos najmlajša Urška, ena od 72 soimenjakinj, četrtošolka iz OŠ Brdinje z Raven na Koroškem, ki jo je prvič na to goro spremljala mama Marija, je bila zadovoljna in obljubila, da na 5. srečanje v prihodnjem letu zagotovo spet pride.