10 preprostih nasvetov za dišeče perilo

Če upoštevate nekaj preprostih pravil, bo vaše perilo res dišeče. Ponujamo vam 10 nasvetov, da se iz perila odstrani kiselkast vonj in ohrani svežina.

Očistite stroj

Najprej odstranite plesen v pralnem stroju. Tako kot lahko uporabite kis za nego perila, lahko alkoholni kis uporabite tudi za čiščenje pralnega stroja. Napolnite stroj z raztopino kisa in vode v razmerju 50 : 50. Druga možnost je, da napolnite predelek za belilo pralnega stroja in ga vključite v samočistilni cikel, če ga imate. Upoštevajte, da nikoli ne smete mešati belila in kisa; izberite eno metodo, ki jo želite preizkusiti. Ko stroj neha delovati, vzemite gobo ali mehko krpo in obrišite tesnila, da odstranite plesen.

Pustite vrata pralnega stroja odprta

Ko je vaš stroj čist, naj ostane takšen. Ko operete veliko količino perila, pustite vrata odprta, da se lahko prezrači. Plesen ima najraje temne, vlažne prostore, zato bosta dobro kroženje zraka in sončna svetloba poskrbela, da jo preprečita.

Pametno razvrščanje perila

Ena glavnih sestavin telesnih umazanij je loj, mastna snov, ki jo proizvajajo lojnice. Kot pri odstranjevanju drugih oljnih madežev, rešitev vključuje detergente in vročo vodo. Članek Washington Posta o umazaniji telesa poroča, da je več kot 60 odstotkov današnjih tkanin izdelanih iz sintetike, ki ne prenese pranja v vroči vodi. Vendar pa lahko poleg razvrščanja po barvi razvrščate tudi po vrsti blaga in zahtevah pranja. Tako lahko v vroči vodi operete perilo z visoko vsebnostjo našega loja, kot so spodnje majice in spodnje perilo.

Izberite pravi detergent in pravilno količino

Če ne morete prati pri visokih temperaturah, dobro izberite detergent. Starejši praški za pranje perila morda ne bodo kos novejšim tkaninam, ki se perejo samo v hladni vodi. Izberite detergent, ki je zasnovan za delovanje v hladni vodi in se dobro bori z umazanijo. Nato natančno preberite navodila in uporabite pravilni odmerek praška glede na količino perila.

Ne odlašajte s pranjem

Pri zelo umazanih kosih, kot so športna oblačila, ne odlašajte s pranjem. Čakanje daje bakterijam čas za razmnoževanje. Raje operite majhno količino perila takoj, ko se nabere. Prav tako ne dovolite, da se neoprano perilo kopiči.

Predhodno namakanje

Če želite iz perila odstraniti vonj po parfumu ali kisel vonj po prejšnjem slabem pranju, si vzemite nekaj časa za predhodno namakanje. Preprosto predhodno namakanje lahko naredite tako, da napolnite kad ali umivalnik z vodo in dodate pol skodelice sode bikarbone. Ko se soda bikarbona raztopi, pustite, da se smrdljiva oblačila čez noč namakajo v vodi, nato pa jih seveda po navodilih operite.

Ne preobremenjujte stroja

Na dan pranja perila se uprite skušnjavi, da bi delo opravili z enim do roba polnim strojem. Del pravilnega pranja perila vključuje pravilno polnjenje stroja. Vaš stroj ne sme biti več kot na tri četrtine poln, saj perilo potrebuje veliko prostora za premikanje po bobnu.

Na roke

Ročno pranje smrdljivega perila ni zabavno, vendar je včasih edina možnost. Osvežite svoje veščine ročnega pranja oblačil, da boste poznali celoten postopek. Potem si vzemite čas. Pustite, da se oblačila namakajo v milnici vsaj eno uro, po tem pa jih še posebej dobro izperite.

Takoj posušite perilo

Ne glede na to, ali perete ročno ali strojno, perilo ne sme ostati mokro. Oblačila takoj premaknite v sušilni stroj, če jih lahko sušite v stroju, ali pa jih obesite na zrak. Poskrbite, da bo med mokrimi oblačili dovolj prostora, da lahko zrak kroži. Vrvico za sušenje je pametno premakniti na mesto ob oknu ali na balkon, da bo sončna svetloba pomagala uničiti morebitne plesni ali bakterije. Preden pospravite perilo, se prepričajte, da je popolnoma suho. Nikoli ne zložite vlažnega perila, saj bo začelo smrdeti, raje ga obesite.