Velenje v znamenju jazza

Velenje – Pod umetniškim vodstvom Jureta Pukla bo Velenje konec meseca od 18. do 23. februarja znova prizorišče tradicionalne Kreativne jazz klinike. Med tem pa tu že poteka tudi MAX klub JAZZ festival, eden pomembnejših in odmevnejših slovenskih jazz festivalov. Ta v tem in naslednjih dveh mesecih prinaša 6 vrhunskih jazz dogodkov.

Vrhunski predavatelji, veliko študentov

Na zdaj že dobro uveljavljeno in odmevno ustvarjalno muziciranje v okviru Klinike je letos prijavljenih okrog 80 študentov iz dvanajstih, večinoma evropskih držav. Organizatorje veseli tudi dejstvo, da približno 30 odstotkov prijavljenih prihaja iz Slovenije.

Kreativna jazz klinika Velenje (krajše KJKV) bo v tej obliki že četrta po vrsti, pred tem pa je sovodja in velenjski jazzovski iniciator Marko Kolšek – Max podobne delavnice prvič organiziral že leta 1999.

»Kot vsako leto smo tudi letos poskrbeli za nekaj novih mentorjev, ki prihajajo iz ZDA, Velike Britanije, Nizozemske, Avstrije in seveda Slovenije. Med vsemi mentorji bi izpostavil dva zvezdnika jazzovske scene. To sta Han Bennink, evropska free jazz legenda na tolkalih, in Jeff Tain Watts, eden najbolj vplivnih bobnarjev zadnjih 30 let,« pravi Jure Pukl, sicer nagrajenec Prešernovega sklada, ki že vsa ta leta skrbi za kakovosten program jazza v Velenju in dodaja, da so tudi vsi ostali predavatelji in mentorji priznani svetovni glasbeniki. Peter Evans je eden najbolj priznanih trobentačev/improvizatorjev in je neke vrste inovator. Johnathan Kreisberg je ameriški kitarist, Emilia Martensson je odlična švedska vokalistka s slovenskimi koreninami, Joe Sander in Michael Janisch sta odlična basista, saksofonistka Melissa Aldana, pa je kot prva ženska instrumentalistka zmagala na slovitem tekmovanju Thelonious Monk Competition 2013.«

Iskanje novih glasbenih izrazov

Jure Pukl bo ob predavateljih poskrbel tudi za stranske dogodke, predstavitve in nastope v večernih urah. Pri tem velja izpostaviti predstavitev M-Claviton-a, inovativnega mikrotonalnega e-klavirja, ki ga je patentiral Georg Vogel in ki ga bo tudi prvič predstavil v Sloveniji. Predstavljeni bodo še saksofoni Sequoia Saxophones iz Italije in ustniki Marantz iz Brooklyna.

Predavanja bodo potekala vsak dan med 10. in 18. uro. Vsak večer se bodo s koncertom predstavili tudi mentorji, ki delujejo na kliniki, t. i. jam-sessioni pa bodo trajali dolgo v noč.

Teden Kreativne jazz klinike je po Puklovih besedah čas in prostor, kjer se jazzovski stili zlijejo v eno, kjer ne sprejemajo razlik v glasbi, vsi so študenti in vsi mentorji, skozi igranje, improviziranje, učenje in vajo, pogovore in debate iščejo tisto, česar se v knjigah in na youtubu ne da naučiti: biti svoboden z močnim in bogatim glasbenim izrazom.

V Max klubu pestra ponudba

Ljubitelji jazza bodo na svoj račun prišli tudi s pestro in kvalitetno ponudbo letošnjega Max klub JAZZ festivala. Programska usmeritev festivala je skozi bogato zgodovino vezana na odmevno jazzovsko glasbeno produkcijo, znotraj katere se s svojimi glasbenimi projekti in z glasbenimi gosti predstavljajo vsi najvidnejši slovenski jazz ustvarjalci na avtorskih koncertih. Max klub Jazz festival v Velenju je že od svojih začetkov na odru gostil največje slovenske jazzovske umetnike v sodelovanju s priznanimi tujimi glasbenimi ustvarjalci in poustvarjalci.

Klinika bo potekala v sodelovanju z MO Velenje, MAX klubom, Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje in Festivalom Velenje. Letos jo je poleg Ministrstva za kulturo RS podprla tudi ambasada ZDA v Sloveniji.

Program koncertnega sklopa Kreativne jazz klinike:

Glasbena ponujanja 2019

 

Ponedeljek, 18. 2., ob 20.30
velika dvorana Doma kulture Velenje
Big Band RTV Slovenia in Trije tenorji (Jure Pukl, Lenart Krečič, Tadej Tomšič)
gost večera: Jeff Tain Watts

Torek, 19. 2., ob 20. uri
Max klub Velenje
Jeff Tain Watts and friends (Melissa Aldana, Peter Evans, Jure Pukl, Joel Ross, Danny Grissett, Joe Sanders)

Sreda, 20. 2., ob 20. uri
Orgelska dvorana Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje
Emilia Martensson project z gosti (Danny Grissett, Jani Moder, Michael Janisch)

Četrtek, 21. 2., ob 20. uri
Max Klub Velenje
Johnathan Kreisberg Trio plus guests (Joe Sanders, Howard Curtis)

Petek, 22. 2., ob 20. uri

Galerija Velenje
Han Bennink Impro night (Ben van Gelder, Peter Evans Georg Vogel, Jure Pukl) in predstavitev fotografske knjige Žige Koritnika, Cloud Arrangers

Sobota, 23. 2., ob 18. uri

Velika dvorana Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje
Zaključni koncert udeležencev KJKV 2019

Program Max klub JAZZ festivala (jazz-velenje.com)

Nina Strnad in Peter Mihelič kvartet feat. Jaka Kopač
7. februar 2019, 20.30, Max klub Velenje
Nina Strnad – vokal
Peter Mihelič – klavir
Jaka Kopač – alt saksofon
Nikola Matošič – kontrabas
Teo Collori – kitara

Big band RTV Slovenija in trije tenorji
18. februar 2019, 20.30, Dom kulture Velenje
Jure Pukl,
Lenart Krečič,
Tadej Tomšič
Posebni gost:
Jeff »Tain« Watts (ZDA) – bobni

Robert Jukič – Šlagerji, stiskavci, šutke
7. marec 2019, 20.30, Max klub Velenje
Robert Jukič – kontrabas
Tomaž Gajšt – trobenta
Boštjan Simon – saksofon
Kristijan Krajnčan – bobni

Mirna Bogdanovič Group
21. marec 2019, 20.30, Max klub Velenje
Mirna Bogdanovic – vokal
Dora Osterloh – vokal
Pauline Peek – vokal
Wanja Slavin – alt saksofon
Felix Henkelhausen – kontrabas
Povel Widestrand – klavir
Fabian Rösch – bobni
Arne Braun – kitara

Mihael Hrustelj Solo
11. april 2019, 20.30, Max klub Velenje
Mihael Hrustelj – kitara

Ratko Divjak Kvintet
25. april 2019, 20.30, Max klub Velenje
Ratko Divjak – bobni
Adam Klem – saksofon
Aleš Avbelj – bas