V gradu Vrbovec ženske torbice skozi čas

Nazarje – V Gradu Vrbovec v Nazarju so postavili zanimivo razstavo oblikovalke Saše Kladnik, ki govori o pomembnem delu ženskega vsakdana, o njihovih torbicah. Razstavo ji je s torbicami prijazno opremila ljubiteljica in zbirateljica Darja Dobovičnik z Ljubnega ob Savinji.

Razstava spada v kulturno dediščino, namenjeno ženski. Tudi skozi torbico se odraža ženska emancipiranost, saj nas zgodovina uči, da sta bila denar in nakit sprva le domena moškega očeta ali moža. Takrat ženske torbic niso nosile, saj jih tudi niso poznale. Sprva so se pojavili mošnjički, nato denarnice in iz njih so nastale torbice. Prvo kultno žensko torbico, ki je bila pravokotne oblike, narejena iz prešitega usnja ter z zlato verigo nosi ime po datumu svojega rojstva 2.55. Za večne skomine nam jo je podarila – kdo drug kot – CoCo Chanel. Danes je ženska torbica postala nekaj samoumevnega in si življenja brez nje skoraj ne moremo predstavljati.

Kako je torbica nastala in kako je potekal njen razvoj, si boste najlaže predstavljali, če jih obiščete in si razstavo tudi ogledate.

Razstava je odprta vsak dan od do 23. decembra, in sicer dopoldan od 10. do 14. ure, popoldan pa od 16. do 18. ure. Ob sobotah in nedeljah od 15. do 18. ure.