TEŠ povečal prihodke in zmanjšal izgubo

Direktor TEŠ-a mag. Arman Koritnik je na današnji novinarski konferenci v Šoštanju povedal, da so uspešno sklenili prvi remont šestega bloka, ki jih je veljal dobrih 10 milijonov evrov. Sočasno so odpravili tudi vse garancijske pomanjkljivosti. Tehnični direktor TEŠ-a mag. Branko Debeljak pa je dejal, da so med remontom zamenjali dva kolektorja ponovnega pregrevanja bloka 6, turbine so pregledali z ultrazvokom in zamenjali lopatice ter senzorje, opravljena so bila tudi vzdrževalna dela na generatorju.

Koritnik je tudi napovedal, da bodo predvidoma konec tega meseca na omrežje sinhronizirali revitalizirani blok 5, ki je ekološko saniran, saj je prepolovljen izpust dušikovih oksidov v okolje. Njegova revitalizacija je stala okoli 10,5 milijona evrov. Po načrtu naj bi blok 5 obratoval do leta 2030, primarno pa bo obratoval blok 6.

Vodstvo TEŠ je novinarje seznanilo tudi z lanskimi poslovnimi rezultati. Ustvarili so za 207,4 milijona evrov prihodkov, predlani 198,8 milijona evrov. Iz tekočega poslovanja pa so ustvarili dobiček, vendar ob upoštevanju stroškov financiranja šestega bloka in amortizacije znaša izguba dobrih 32 milijonov evrov (predlani 42 milijonov).