Sojenje za nasilne rope

Celje – Na celjskem sodišču se je ta teden začelo sojenje za rope na Celjskem konec leta 2017 in v začetku leta 2018. Na zatožno klop je sedel Velenjčan Anže Jelen, edini obdolženec iz sedemčlanske hudodelske združbe, ki na decembrskem predobravnavnem naroku ni priznal vpletenosti v nasilne rope pri premožnejših družinah na Celjskem.

Kot poročajo mediji, Jelenu okrožna državna tožilka Jasna Leskošek v dveh obtožnicah očita, da je bil vodja, organizator in glavni informator združbe, ki so jo policisti prijeli sredi februarja lani. Obtožen je vpletenosti v štiri rope v hudodelski družbi, grozi mu do 15 let zapora. Obtoženi vpletenost v rope zanika.

Sojenje Jelenu se bo nadaljevalo aprila, ko bodo kot priče zaslišali tudi oškodovance.

Preostala peterica polnoletnih soobdolžencev je že pravnomočno obsojena, saj so se vsi pokesali in s tožilstvom podpisali sporazum o priznanju krivde. Denis Mihalić bo tako v zaporu na Dobu 14 let in devet mesecev, njegov brat Leon štiri leta in devet mesecev, Aleksander Levec devet let in deset mesecev, Simeun Filipović dve leti in dva meseca, Tim Lampret pa dve leti in tri mesece.

V združbi je bila tudi mladoletnica, zoper katero pa poteka ločeno tajno sojenje.

Kot je februarja lani povedal prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk, so prvi rop izvršili novembra 2017 na območju Celja. Odnesli so zlatnino in gotovino v vrednosti več kot 28.000 evrov. Priča ropu je bil otrok, ki so mu grozili, da je razkril, kje je družina hranila dragocenosti, je dejal Turk.

V drugem ropu, prav tako v Celju, so januarja lani odnesli 1500 evrov gotovine, še isti mesec pa so družini v Velenju ukradli za 10.000 evrov zlatnine. Pri ropu na območju Žalca so v začetku februarja lani roparji odnesli še za več kot 50.000 evrov zlatnine in denarja.

Med ropom v Žalcu so po navedbah policije grozili celi družini, v kateri so bili trije otroci, stari od enega do 12 let. Člane družine so pretepali, pa tudi streljali v hiši in pred hišo, kjer so ranili psa. (STA)