Sedmi Dan slovenske hrane

V petek, 16. novembra, bomo V sloevniji že sedmič obeleževali dan slovenske hrane. Na ta dan bo potekal tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, za katerega je dala pobudo pred osmimi leti Čebelarska zveza Slovenije. Tako kot na dosedanjih zajtrkih bodo otroci v osnovnih šolah in vrtcih uživali živila iz lokalnega okolja: maslo, mleko, med, kruh in jabolka. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Poleg zavedanja pomena o lokalno pridelani hrani in poseganju po njej za kmetijstvo in živilsko industrijo, ohranjanje podeželja in varovanja okolja je v ospredju tudi pomen zajtrka za zdrav način življenja.Letošnja vsebina dneva slovenske hrane se osredotoča na pomen zdravih tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane. V projektu bodo sodelovale iz Šaleške doline vse štiri čebelarske družine, Kmetijska zadruga Šaleška dolina, Mlekarna Celeia, Sadjarstvo Dani Gradišnik ter kar nekaj tukajšnjih kmetij.