Prvi leteči dron, ki lahko prenaša kar 40-krat težji tovor

Majhna brezpilotna letala uporabljajo vrtljive in lepljive “noge” ter bodice za »spopadanje« z velikimi obremenitvami in doslej nepremostljivimi ovirami. V tem trenutku se leteči droni uporabljajo predvsem kot orodje za zabavo posameznikov. Ti se lahko seveda uporabljajo v precej bolj koristne namene, dobro pa nam bodo služili le, če bo šlo za uporabne izdelke. V to so prepričani tudi raziskovalci stanfordske univerze, saj so pripravili prvi leteči dron na svetu, ki lahko prenaša tovore, ki so kar 40-krat težji od samega drona.

Leteči dron z razvojno oznako FlyCroTugs ima sposobnost dvigovanja relativno težkega tovora, pri pripravi novosti pa so raziskovalci posnemali naravo. Pri tem so uporabili lepljive »noge«, ki jih sicer poznamo iz sveta kuščarjev, saj ta »sistem« omogoča boljši oprijem različnih površin. Izjemne lastnosti novega letečega drona bi lahko prišle prav predvsem pri iskalnih in reševalnih akcij, ko je treba na primer na določeno mesto dostaviti vodo ali pa premagati doslej nepremostljive ovire, kot je na primer zapiranje vrat z uporabo letečega drona znotraj zaprtih prostorov.

Raziskovalci stanfordske univerze so s tem projektom dejansko želeli dokazati, da majhna brezpilotna letala niso primerna zgolj za video nadzor, ampak bi jih lahko uporabljali tudi za dvigovanje težjih bremen in v reševalnih akcijah na težko dostopnih mestih. To je tudi eden od ključnih razlogov, zakaj bodo raziskovalci nadaljevali z razvojem tovrstnih dronov v prihodnosti.

Vir: Računalniške novice