Ponovno sojenje Bajdetu

Celje, 13. novembra – Na celjskem okrožnem sodišču se je danes že tretjič začelo ponovno sojenje Velenjčanu Romeu Bajdetu za umor partnerke decembra 2015. Iz prejšnjega sodnega senata je namreč odstopila ena članica in zato ponovno sojenje poteka pred novim senatom, ki pa ga še naprej vodi sodnik Zoran Lenovšek.

Lenovšek je danes prebral Bajdetov zagovor, iz katerega je razvidno, da je Bajde ponovno zatrdil, da žrtve ni umoril iz ljubosumja, kot mu to očita obtožnica. Po Bajdetovih besedah umor obžaluje in partnerko pogreša. Na torkovem nadaljevanju obravnave pa bo Lenovšek nadaljeval z zaslišanjem prič.

Na prvem sojenju je tožilstvo za Bajdeta zahtevalo 25 let zaporne kazni, a ga je sodnik na presenečenje mnogih spoznal krivega “le” uboja in mu prisodil 13-letno zaporno kazen. Višje sodišče je sodbo poleti razveljavilo zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka, med drugim zaradi izključevanja javnosti s sojenja in zmotne ter nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Predvsem pa zato, ker sodišče ni dovolj presojalo o motivu za tragedijo. Ob razveljavitvi obsodbe je celjsko višje sodišče sledilo pritožbi tožilke, da je dosojena kazen prenizka.

Bajde naj bi decembra 2015 svojo partnerko ubil med prepirom, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.