Pika že razveseljuje

Velenje, 11. septembra – V Galeriji Velenje so se z otvoritvijo razstave (7. septembra) ilustracij Lile Prap začeli predfestivalski dogodki največjega otroškega festivala, ki bo v Velenju potekal med 17. in 23. septembrom. Osrednja tema letošnjega Pikinega festivala, ki ga v Velenju prirejajo že 28 let, bo »Pika odkriva podeželje«, častna pokroviteljica pa bo Ljoba Jenče.

Ta teden bodo Pikine razstave odprli še na drugih prizoriščih.

V sredo, 13. septembra, bodo otvorili razstavo v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu, kjer člani Fotokluba F8 pripravljajo fotografsko razstavo Na kmetiji je lepo. Dan kasneje bodo v Knjižnici Velenje povabili na ogled kar treh razstav – Grega Mastnak bo odstrl skrivnosti risanih serij Bizgeci in Princ Ki-Ki-Do, Vrtec Velenje prireja razstavo Pika se po deželi potika, letošnja častna pokroviteljica Ljoba Jenče pa bo predstavila svoja najljubša knjižna in neknjižna dela. V petek zvečer bodo v galeriji eMCe plac v Rdeči dvorani odprli razstavo Dejana Kralja z naslovom Zemlja, kri, svoboda. Ta dan bodo v avli Doma kulture Velenje na ogled postavili tudi razstavo o gledališkem bontonu Odlike gledališke olike v realizaciji Zavoda Novo mesto.

Od nedelje, 17. septembra, ko bodo na osrednjem festivalskem prizorišču ob Velenjskem jezeru tudi uradno odprli 28. Pikin festival, pa do konca festivala, bodo tu na ogled še mnoge druge razstave. Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z vrtci iz vse Slovenije pripravlja razstavo Potujem, torej sem. Fotoklub filma in tiska Šmarje pri Jelšah bo na ogled postavil razstavo Črno-bele razglednice. V Knjižni četrti boste lahko pogledali priložnostni razstavi 100 let 1. slovenske slikanice Martin Krpan ter 60 let Muce Copatarice. Ker je tema letošnjega festivala Pika odkriva podeželje, bo na ogled tudi več tematskih razstav – o krompirju, gobah in kmečkih strašilih. Na Pošti Velenje bodo na ogled še Pikine znamke in poštni žigi.

V predfestivalskem času bo Pika aktivna tudi na športnem področju. Že v soboto, 9. septembra, skupaj s Planinskim društvom Velenje vabi ljubitelje sprehodov v naravi na Pikin planinski pohod v neznano, ki se bo začel pri vili Bianci. V petek, 15. septembra, skupaj s Triatlon klubom Velenje prireja 24-urni Pikin dobrodelni tek z začetkom ob Velenjskem jezeru. V nedeljo, 17. septembra, pa avanturiste vabi na Pikino mini avanturo, ki jo za aktivne družine prireja skupaj z velenjskimi taborniki.