Ne le alkohol in droge, tudi zdravila lahko vplivajo na varno vožnjo

Danes se začenja tretji del nacionalne preventivne akcije Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom, vse opaznejša pa je tudi uporaba drog in drugih psiho-aktivnih snovi. Namen akcije, ki bo potekala do 16. decembra, je opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša vožnja pod vplivom substanc ter spodbuditi ljudi, da za volan sedejo vedno le trezni in povsem sposobni za vožnjo. Enkrat za vselej naj bo jasno, da te snovi preprosto ne sodijo v promet, opozarja AVP.

Eden ključnih pokazateljev nevarnosti, povezanih z uporabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, je zagotovo število prometnih nesreč. V Sloveniji približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja. Lani se je v Sloveniji zgodilo kar 1.528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran povzročitelj, od tega je umrlo 32 udeležencev, delež med vsemi nesrečami pa je znašal 8,7 %. Prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, je bilo 63, med katerimi je bilo tudi 5 smrtnih žrtev.

Letos najmanj nesreč in smrtnih žrtev zaradi alkohola v zadnjih petih letih

Do 24. novembra letos se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.279 prometnih nesreč, kar je 4 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju in 5 % manj kot leta 2014. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 20 oseb, kar je 35 % manj v kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je življenje izgubilo 31 oseb, 681 pa se jih je poškodovalo (enako kot lani), od tega je bilo 134 huje (5 % več kot lani) in 547 lažje poškodovanih (1 % manj kot lani).

Med letošnjimi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo 14 voznikov osebnih vozil, 2 mopedista, 2 voznika tovornega vozila in 2 kolesarja. Od 20 smrtno ponesrečenih, jih je bilo 16 tudi povzročiteljev prometne nesreče. V 10. primerih je bil vzrok neprilagojena hitrost, v 6. nepravilna stran oz. smer vožnje, v 2. neupoštevanje pravil v prednosti ter v 1. nepravilen premik z vozilom oz. ostalo. 16 prometnih nesreč s smrtnim izidom se je pripetilo v temnem delu dneva, 16 pa izven naselja. Zaradi udeležencev, ki so vozili pod vplivom drog je življenje izgubilo 6 oseb. Polovica povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila prav tako pod vplivom alkohola (3 od 6).

V času Martinovega nič smrtnih žrtev

V drugem terminu preventivne nacionalne akcije, ki jo je v času martinovanja med 5. in 11. novembrom vodila in koordinirala AVP, se je pripetilo 14 prometnih nesreč, od tega 4 s hudimi telesnimi poškodbami, 5 z lažjimi in 5 brez poškodb. To je skoraj polovica manj nesreč, v primerjavi z letošnjim tedenskim povprečjem števila prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki znaša 27 nesreč. Stopnja alkohola v prometnih nesrečah s smrtnim izidom je znašala 1,31 g/kg, kar je manj kot v letu 2017, ko s izmerili 1,46 g/kg.

Vpliv na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja. Povzročajo psihično in fizično odvisnost, vplivajo na zaznavanje in predelavo informacij ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu. Njihov vpliv na vožnjo posameznika se razlikuje od substance do substance, vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. AVP zato poziva: Poskrbite, da za volan sedete povsem trezni in sposobni za vožnjo, to je vaša dolžnost in odgovornost. V nobenem primeru se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva, ampak ga raje opozorite na nevarnost in poskrbite za varen prevoz obeh do doma.

Na varno udeležbo v prometu lahko vplivajo tudi zdravila!

Psihoaktivna zdravila lahko prav tako vplivajo na varno udeležbo v prometu. Pod vplivom psihoaktivnih zdravil so sposobnosti upravljanja vozil močno zmanjšane in predstavljajo tveganje za vse udeležence v prometu. Tega se morajo zavedati predvsem starejši udeleženci v prometu, ki zaradi starosti ali bolezni pogosteje uživajo psihoaktivna zdravila. Zdravila, ki vplivajo na vozne sposobnosti so označena s posebnim opozorilnim trikotnikom: polni trikotnik v rdeči barvi pomeni, da je v primeru uživanja teh zdravil vožnja vozil povsem prepovedana (absolutna prepoved upravljanja vozil), prazen trikotnik v barvi teksta pa pomeni relativno prepoved upravljanja vozil. V primeru uživanja teh zdravil, je treba za vsakogar posebej oceniti vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti.

Ena od evropskih raziskav ugotavlja, da kar 30 % voznikov ne ve, da lahko na sposobnosti za vožnjo vplivajo že nekatera zdravila za seneni nahod in zdravila proti alergijam. Vsak šesti voznik tudi ignorira opozorila na zdravilih o stranskih učinkih in vplivu na vozniške sposobnosti (jih ne upošteva ali sploh ne prebere). AVP zato poziva: V kolikor ste uživali psihoaktivna zdravila, ki so označena z opozorilnim trikotnikom, ne vozite v prometu in ne upravljajte s stroji. Če jemljete zdravila ali druge izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, se glede upravljanja vozil in strojev vedno posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.

Sodelovanje akterjev je ključno za večjo prometno varnost

V decembrskem času bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki in delavnice, ki jih bo AVP v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami izvajala z namenom ozaveščanja o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog na udeležence v cestnem prometu. Ozaveščali bodo vse udeležence v prometu, voznike pa še posebej opozarjali, naj bodo odgovorni in predvsem trezni vozniki, brez alkohola in drog! S strani Policije in občinskih redarstev bo potekal tudi poostren nadzor.