Napotnikovo leto zaključili z akademijo

Šoštanj – Leto 2018 so v Šoštanju posvetili svojemu velikemu kiparju Ivanu Napotniku in zato pripravili številne aktivnosti – vse z željo približati ljudem kiparja in njegovo delo. V Vili Mayer, kjer so na ogled njegove plastike, so stalno zbirko lepo dopolnili, tako da so izpostavili tudi kiparja, njegovo življenjsko pot, pomembnejše razstave, odlikovanja in nekatere skice za kipe, ki jih je kipar realiziral.

S slavnostno akademijo, 12. decembra, so v Šoštanju zaključili ta niz prireditev, ki so se vrstile skozi vse leto. Na tej osrednji slovesnosti, ki je potekala prav na dan, ko se je pred 130 leti umetnik rodil, so še enkrat počastili spomin na tega odličnega umetnika, enega prvih akademsko izobraženih kiparjev pri nas, ki se je v začetku prejšnjega stoletja izobraževal na Dunaju. »Danes izobraževanje v tujini ni nič posebnega, pred več kot 100 leti pa je bil to izjemen dosežek,« je dejala mag. Milena Koren Božiček, ki že vrsto let natančno preučuje Napotnikovo življenje in delo. Delček tega je povzela v slavnostnem nagovoru.

Poleg Koren Božičkove je zbrane pozdravil tudi Darko Menih, župan Občine Šoštanj, ki je ponosna lastnica skoraj petine Napotnikovih skulptur; torej več kot sedemdesetih kipov od okoli 400 evidentiranih. Župan je med drugim dejal: »Šoštanj je stoletno mesto, ki ima – kot vsako drugo mesto – svoje veljake: gospodarstvenike, politike, ustvarjalce, raziskovalce itd., ki doprinašajo k razvoju in slovesu kraja. Nima pa vsako mesto svojega kiparja, še zlasti ne kiparja Napotnikovega kova!

Akademski kipar Ivan Napotnik slovi kot mojster male plastike v lesu. Umetnostni zgodovinar prof. dr. Stane Mikuž je pred tremi desetletji dejal, da si je Napotnik les prisvojil do tako mojstrske mere kakor noben slovenski kipar.«

Prireditev je z glasbo oplemenitil operni duet Petra Turk Rupreht (sopran) in Sergej Rupreht (tenor), interpret kiparja Napotnika Marko Slapník, plesni duet Aja Gavez in Oja Flis, harfistka Karin Kopušar, pod mentorstvom Katje Šumečnik in voditeljica Mojca A. Juras.

Slavnostno akademijo so skupaj pripravili Občina Šoštanj, Vila Mayer in Zavod za kulturo Šoštanj.