Na Norveškem prva podvodna restavracija v Evropi

V bližini najjužnejše točke Norveške je pet metrov pod gladino Severnega morja prejšnji teden svoja vrata odprla prva podvodna restavracija v Evropi z imenom Under oziroma Spodaj. Poševno betonsko konstrukcijo, ki v dolžino meri dobrih 33 metrov so prvič pod vodo potopili julija lani, prvi gostje pa so v restavraciji uživali takoj po odprtju prejšnji teden. Na petsto kvadratnih metrih površine lahko restavracija hkrati gosti štirideset gostov, ki jih pred morjem varujejo pol metra debele stene. Atrakcija ima tri nadstropja, ki obiskovalce popeljejo s kopnega do morskih globin, kjer lahko v razgledu na morje in morske živali uživajo v pogledu skozi enajst metrov široko panoramsko okno. Arhitektka je povedala, da jim je pri zasnovi objekta največ težav povzročal vodni tlak in sami valovi, ki so na tem območju zelo močni. Stavba je zato rahlo ukrivljena in težka 2500 ton.