Hitra cesta se spet odmika

Na Koroškem opozarjajo na odmike od načrtov glede severnega dela tretje razvojne osi, ki bi se morala začeti graditi konec prihodnjega leta. Medtem ko še ni znana usoda januarja vložene ustavne pobude v zvezi z DPN za odsek Šentrupert-Velenje, Dars ni soglašal s podpisom pogodbe za projektanta za ta odsek, soglasje pa je podano le za odsek Velenje-Slovenj Gradec.

“Zapletlo se je v zvezi z ustavno presojo. Zaradi tega verjetno nadzorni svet Darsa ni hotel podpisati pogodbe z izvajalcem projektiranja na odseku od Šentruperta do Velenja. In tako Koroška ostaja talec spodnjega dela trase,” je na petkovi novinarski konferenci na Prevaljah dejal koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik.

Svet Koroške regije je zato podprl skupno protestno izjavo zaradi odmikov od časovnih rokov, ki so opredeljeni v julija lani podpisanem protokolu glede tretje razvojne osi. Svet regije od ministrstva za infrastrukturo, kamor pošilja protest, in Darsa pričakuje, da se bodo vse aktivnosti izvajale skladno z dogovorom v protokolu.

Trenutno že prihaja do več kot polletnega zamika pri izvajanju aktivnosti, saj bi se projektiranje hitre cestne povezave med Šentrupertom, Velenjem in Slovenj Gradcem moralo začeti decembra lani, pa se še ni.