Gorenje prodaja nestrateške naložbe

Foto: Žiga Intihar

V pred dvema letoma zastavljenem strateškem načrtu so v Gorenju opredelili, da se bodo osredotočili na osnovno dejavnost, nestrateške naložbe pa odprodali in to tudi udejanjajo. Prodajo Surovine so načrtovali že v prvem letošnjem polletju in so učinek prodaje družbe že zajeli tudi v načrtu za to obdobje (skupaj za Surovino in Gorenjem Tiki so predvideli 48 milijonov evrov), a se je prodaja zataknila. Agencija za varstvo konkurence je namreč proti Surovini in Dinosu zaradi domnevne kršitve določil zakona o preprečevanju omejevanja konkurence marca letos uvedla postopek ugotavljanja kršitve.

Zamrznili so tudi prodajo Gorenja Tiki v Stari Pazovi. Lahko, da se bodo odločili, da to proizvodnjo nadaljujejo, odločitev o tem pa bo sprejel Hisense, ki ima med drugim tudi visoko razvito proizvodnjo klimatskih naprav in jih bo morda v Stari Pazovi razvijal še naprej.

Gorenje pa naj bi se umikalo tudi iz gradbeništva. Podjetja Gorenje Projekt sicer še niso prodali, a naj bi se o tem dogovarjali s kranjsko družbo Iskra Impuls, ki je v lasti Anteja in Maje Bračić.

Potencialnega kupca iščejo tudi za družbo Gor kolesa, ki proizvaja sodobnejša kolesa pony. Proizvodnja teh koles se je v Velenju v okviru družbe Gor kolesa začela februarja lani, trenutno še poteka, a v omejenem obsegu, saj je prodaja slaba. Gorenje je sicer v projekt vložilo 1,3 milijona evrov.

Uradnih podatkov o prodajah v Gorenju ne dajejo, pravijo, da bodo to storili, ko bodo te zaključene.