Gaudijevo Caso Vicens odpirajo za javnost

Barcelona, 13. novembra – Za javnost ta teden odpirajo prvo hišo, ki jo je zasnoval katalonski arhitekt Antoni Gaudi. Njegovo Caso Vicens v barcelonskem okrožju Gracia so med letoma 1883 in 1885 zgradili kot poletni dom družini Vicens. Velja za Gaudijevo prvo mojstrovino in eno prvih stavb, ki so spodbudile začetek modernističnega gibanja v Kataloniji in Evropi.

Kot je navedla v muzej preurejena Casa Vicens na svoji spletni strani, je leta 1883 borzni in valutni posrednik Manel Vicens i Montaner takrat nepoznanemu 31-letnemu arhitektu zaupal načrtovanje svojega poletnega doma z vrtom v vasici Gracia. Hišo s pripadajočo infrastrukturo bodo kot muzej odprli ta četrtek.

Podobno kot ostala Gaudijeva dela je tudi to veličastna zmešnjava različnih stilov, od japonskih do mavrskih vplivov. Barviti opečnati žlebovi kapljajo čez robove strehe kot model polledene torte iz Lego kock. Vhodna vrata z ostrimi kovinskimi konicami uokvirjajo zelene ploščice z motivom rumenega ognjiča. Vzorci listov na notranjih zidovih bi lahko bili odsev vrta ali prispodoba Kristusovega potu, navaja britanski časnik The Guardian.

Med bogato zapuščino ekscentričnega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija (1852-1926) je tudi znamenita barcelonska cerkev Sagrada Familia, ki jo po njegovih zamislih gradijo že od leta 1882. Bazilika s petimi stolpi, ki s svojimi krivuljastimi oblikami posnema naravo, naj bi bila dokončana do leta 2026.

Poleg bazilike, ki je še danes sinonim Barcelone, je po Gaudijevi zasnovi med letoma 1900 in 1914 nastal tudi park Guell z znamenitim vodnjakom s kipom zmaja ob vhodu in še vrsta drugih manj znanih del.