Besede imajo moč

Šaleška dolina, 3. decembra – V Prešernovem letu 2000 je ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje ob 3. decembru, Prešernovem rojstnem dnevu. Tudi letos bodo v nedeljo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni kulturni zavodi, zvrstili se bodo brezplačni glasbeni nastopi in predstave.

Brezplačne knjige, predstave, ogled razstav …

Ta veseli dan kulture bodo v mali dvorani Doma kulture Velenje zaznamovali z dogodkom Besede imajo moč. Ob besedi in glasbi se bodo nastopajoči sprehodili po znamenitih zgodovinskih govorih. Prireditev pripravljajo Festival Velenje, Zveza kulturnih društev Šaleške doline, Šaleško literarno društvo Hotenja, JSKD – OI Velenje in KD Gledališče Velenje. Vstop je prost, začeli pa bodo ob 17. uri.

Ob dnevu kulture in začetku veselega decembra vam bo Knjižnica Velenje, ki je ta dan zaprta, v prostorih NC Velenjka podarila knjige, ki so v knjižnici odslužile, vam pa morda polepšajo praznične dni. Galerija Velenje bo v nedeljo odprta od 10. do 13. ure. Ob kulturnem prazniku se lahko sprehodite med slikami in risbami cenjene slovensko-srbske umetnice Majde Kurnik (1920-1967), ki so se po več kot tridesetletnih prizadevanj iz Beograda vrnile v njen rojstni kraj. Poznojesenski poklon Francetu Prešernu bodo obeležili tudi z obiskom Povodnega moža, ki bo s prisotnimi preživel likovno obarvano dopoldne. Obiskovalci so vabljeni, da se pridružijo na ustvarjalni delavnici, kjer bodo tega velikega moža risali po opazovanju. Delavnica je namenjena vsem generacijam.

Na gradu praznični sejem

Na Ta veseli dan kulture bo Muzej Velenje brezplačno odprl vrata svojih enot na Velenjskem gradu, v Starem trgu in v Šoštanju. Na Velenjskem gradu bo ta dan med 10. in 18. uro dišalo po zimskih napitkih in pecivu. V čarobnem grajskem okolju bodo pripravili praznični sejem, na katerem bodo obiskovalci lahko izbirali tudi med drobnimi darilci. Ob 17.00 bodo dogajanje s pesmijo popestrili člani Moškega pevskega zbora društva upokojencev Velenje, ki ga vodi Metka Smirnov.

V Šmartnem ob Paki bodo v nedeljo ob 17. uri pripravili gledališko predstavo. V tamkajšnjem domu kulture bodo gostili velenjske gledališčnike s predstavo Učinek kobilice. Zavod za kulturo Šoštanj pa vas vabi v mestno galerijo. Ob aktualni razstavi Bogdana Železnika bodo med 10. in 16. uro obiskovalcem postregli s suhimi figami in pecivom, otroci pa bodo lahko barvali pobarvanke.