Alkohol ima nekaj pozitivnih učinkov, a tudi številne negativne

Ko v času dopustov alkohol bolj sproščeno teče v grla odraslih, se pojavljajo tudi izsledkih raziskav, ki govorijo o učinkih te substance na naš organizem. Tako dokazano obstajajo pozitivni učinki alkohola na človeško telo, vendar pa tudi številni škodljivi.
Z alkoholom zaužijemo veliko praznih kalorij, pogosto pa se pri pivcu spodbudi tek in poveča apetit. Študija je pokazala, da ljudje pojedo več, kadar pred obrokom spijejo aperitiv. Pitje večjih količin alkohola in občasno pijančevanje se pogosto kaže v pridobivanju kilogramov in pojavu debelosti.
V preteklosti je veljalo prepričanje, da zmerno uživanje alkohola koristi in pripomore k zmanjševanju tveganja za pojav kardiovaskularnih obolenj, toda novejše raziskave kažejo, da ne gre za univerzalno pravilo, pač pa je tveganje za pojav bolezni srca in ožilja zelo odvisno od starosti in nekaterih drugih dejavnikov.
Nedavna raziskava je pokazala, da konzumacija več kot sto gramov alkohola na teden (približno pet do šest kozarcev vina) poveča tveganje za prezgodnjo smrt in zmanjša pričakovano življenjsko dobo. Znanstveniki ob tem priznavajo, da so maloštevilni pozitivni učinki zmernega uživanja alkohola zlahka izničeni z vsemi negativnimi.