BOOMfest nspet navdušil

Radford - Foto: Sherpa

Žalec, 28. januarja – Danes  se je končal BUMfest, edini tovrstni festival v Sloveniji, ki je že 12. leto zapored potekal v Žalcu. Preko 40 nastopajočih, 6 držav udeleženk in tri razprodane dvorane so maksimum, kar lahko ta festival sploh doseže. BUMfest je in ostaja edini tovrstni festival v Sloveniji, ki je tolkala, glasbo tolkal in posledično Žalec že pred časom postavil na vodilno pozicijo v Sloveniji.

»Presegli smo vsa pričakovanja, ki smo jih imeli, čeprav že ta niso skromna. Napolniti tri dvorane po 400 ljudi v tako majhnem okolju je seveda dosežek, ki si ga lahko samo želiš. Naši gostje na odru so se odlično počutili, prav vsi do zadnjega pa so navdušeni nad iskreno in poznavalsko publiko v Žalcu, ki se je znova izkazala. Od prve minute dalje so gledalci sodelovali z izvajalci, ta energija se je pretakala skozi ves festival in ko si enkrat del tega, te kar potegne. Potem pa še stoječe ovacije na koncu, sicer dolgega koncerta; to je bila samo še pika na i,« je povedal umetniški direktor festivala BUMfest Dejan Tamše.

»To je enkraten festival. Česa takega še nisem doživel. Sam na poljskem tudi organiziram nekaj podobnega, vendar je to tukaj v Žalcu na čisto drugem nivoju. Kako nas je ponesla publika, kako je vse utečeno, brez ene same napake,« dodaja Piotr Sutt, ki je s svojim sinom Bartekom v duetu sodeloval na drugem koncertu.

»Že po delavnici, ki sem jo imela dopoldne sem začutila, da se pravzaprav zelo dobro počutim v Žalcu. Ko sem stopila pred več kot 100 slušateljev moji delavnici in predavanju, sem takoj »padla noter«, in bila presenečena, kako dobro smo delali in kako hitro je minilo 90 minut. To je pomagalo tudi meni, da sem bila potem na večernem koncertu res sproščena. Dejan in njegova ekipa so me res presenetili, ker si včasih pred odhodom v novo okolje ne ustvariš ravno realne slike,« pa je dodala prva zvezdnica festivala Anika Nilles, ki je nastopila na obeh večerih s kratkim programom, s preko 100 udeleženci na njeni delavnici pa podrla vse rekorde do sedaj.

Na BUMfestu je tako nastopilo 22 učencev 3. Razreda Waldorfske šole Savinja Žalec s svojo pevsko-tolkalno točko, ki jo je pripravila mentorica Monika Žuran, 9 članska ameriška zasedba Univerze Radford z menorjem Dr. Robertom Sanderlom, 11 članska zasedba Maspercusion s plesalci iz Valencije, duet iz Poljske ter Richard Filz iz Avstrije in Anika Nilles iz Nemčije. Na BUMfestu je zaživela tudi himna, ki jo je na pobudo Dejana Tamšeta izdelal Stane Špegel, ambasador festivala BUMfest pa je bil Boštjan Romih.

BUMfest 13 bi po napovedih moral biti konec januarja 2019.